93

Υποχώρησαν τα επιτόκια τον Απρίλιο, διευρύνθηκε ωστόσο το «άνοιγμα της ψαλίδας» μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 0,41% και διαμορφώθηκε στο 2,84%.

Ωστόσο πιο συγκρατημένη ήταν η αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων σ όλες σχεδόν τις κατηγορίες με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά επιτοκίων χορηγήσεων – καταθέσεων, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2008.

Ετσι, στα καταναλωτικά δάνεια για παράδειγμα, όπου το επιτόκιο των νέων καταναλωτικών δανείων υποχώρησε από την αρχή του έτους κατά 0,39%, το επιτοκιακό περιθώριο διευρύνθηκε τον Απρίλιο στο 11,65% από 9,47% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Αντιστοίχως το επιτόκιο για επιχειρηματικά δάνεια μειώθηκε στο 6,11% από 7,13%, όμως το περιθώριο της κατηγορίας αυτής διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 3,27% από 1,77%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια έως 1 εκατ. ευρώ με συγκεκριμένη διάρκεια και επιτόκιο σταθερό έως 1 έτος ή κυμαινόμενο, το περιθώριο αυξήθηκε στο 1,52% από 0,82%, καθώς το επιτόκιο υποχώρησε στο 4,36% από 6,185% το Δεκέμβριο.

Στην ίδια κατηγορία για δάνεια όμως που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ το περιθώριο διευρύνθηκε στο 0,955 από 0,29% και το επιτόκιο υποχώρησε στο 3,795 από 5,07%.

Στη στεγαστική πίστη το κυμαινόμενο επιτόκιο ή σταθερό για ένα έτος κατά μέσο όρο υποχώρησε στο 3,64% από 4,92%, όμως το περιθώριο διπλασιάστηκε σχεδόν στο 0,8% από το 0,44%. Για τα στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό έως πέντε έτη το περιθώριο διαμορφώθηκε στο 2,29% τον Απρίλιο, ενώ τον Δεκέμβριο ήταν αρνητικό, -0,17%. Το επιτόκιο της κατηγορίας αυτής μειώθηκε στο 5,13% από 5,53%.

Αναφορικά με τα επιτόκια στα υφιστάμενα υπόλοιπα δανείων και καταθέσεων τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι το μέσο επιτόκιο καταθέσεων από τα νοικοκυριά με διάρκεια έως 2 έτη, παρουσίασε πτώση κατά 0,52% και διαμορφώθηκε τον Απρίλιο του 2009 στο 3,86% και το αντίστοιχο επιτόκιο για τις επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,34% στο 3,02%.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των 5 ετών μειώθηκε το μήνα αυτό κατά 0,18% στο 4,36%, ενώ το επιτόκιο των μακροπρόθεσμων δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,27% και διαμορφώθηκε στο 5,05%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ