91

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη 20 άτομα, εκ των οποίων οι δέκα υπηρετούν ως στρατιωτικοί αξιωματικοί, στο πλαίσιο της υπόθεσης Εργκένεκον, μετέδωσε το τουρκικό Turk.

Οι συλλήψεις έγιναν σε πέντε διαφορετικές επαρχίες σε όλη τη χώρα και ακολουθούν την ανακάλυψη τον Απρίλιο ενός κιβωτίου όπλων έξω από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο.

Οι συλληφθέντες της Πέμπτης είναι στρατιωτικοί που εργάζονται στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αγκυρας. Ανακοινώθηκε ότι η αντιτρομοκρατική αστυνομία έχει ήδη ερευνήσει τα σπίτια ορισμένων εξ αυτών.

Οι τελευταίες συλλήψεις αποτελούν μέρος μιας έρευνας για μια υπερεθνικιστική ομάδα γνωστή ως Εργκένεκον, που κατηγορείται ότι σχεδίαζε βομβιστικές επιθέσεις και δολοφονίες για να δημιουργηθεί κοινωνική αναταραχή και να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι συλληφθέντες κατηγορήθηκαν ότι επιχείρησαν να υπονομεύσουν το κυβερνών κόμμα λόγω της μυστικής ισλαμιστικής του ατζέντας και του στόχου του να γίνει η Τουρκία το πρώτο μουσουλμανικό κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουλάχιστον 140 άτομα ήδη δικάζονται για την υπόθεση αυτή, μεταξύ των οποίων και πολλοί απόστρατοι αξιωματικοί, δικηγόροι και δημοσιογράφοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters