Τεχνητά βλαστικά κύτταρα χοίρου δημιουργήθηκαν στην Κίνα
Σαγκάη: Τα πρώτα τεχνητά βλαστικά κύτταρα χοίρου δημιουργήθηκαν σε ινστιτούτο της Σαγκάης με την προοπτική να αξιοποιηθούν στην καλλιέργεια ζωικών οργάνων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.
Σαγκάη: Τα πρώτα τεχνητά βλαστικά κύτταρα χοίρου δημιουργήθηκαν σε ινστιτούτο της Σαγκάης με την προοπτική να αξιοποιηθούν στην καλλιέργεια ζωικών οργάνων για μεταμόσχευση σε ανθρώπους.
Η ομάδα του Δρ Λέι Ζιάο στο Ινστιτούτο Βιοχημείας και Κυτταρικής Βιολογίας αρχικά απομόνωσε διαφοροποιημένα κύτταρα από τα αφτιά και τον μυελό των οστών ενήλικων γουρουνιών. Με τη βοήθεια ενός γενετικά τροποποιημένου ιού τα κύτταρα επαναπρογραμματίστηκαν και επέτρεψαν στην αδιαφοροποίητη κατάσταση των εμβρυικών βλαστοκυττάρων.
Η δημιουργία τεχνητών βλαστικών κυττάρων από ενήλικες έχει επιτευχθεί και στον άνθρωπο, ωστόσο η εφαρμογή αυτής της προσέγγισης στους χοίρους αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην ιατρική.
Δεδομένου ότι ο χοίρος και ο άνθρωπος μοιάζουν όσον αφορά τη βιολογία τους και το μέγεθος των οργάνων τους, τα ζωικά τεχνητά βλαστοκύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη μελέτη ανθρώπινων ασθενειών, κυρίως γενετικής προέλευσης.
Όμως απώτερος στόχος των ερευνητών είναι να χρησιμοποιήσουν τα νέα βλαστικά κύτταρα για την καλλιέργεια ιστών και οργάνων που μπορούν να μεταμοσχευθούν στο ανθρώπινο είδος -μια προσέγγιση που ονομάζεται αλλομεταμόσχευση.
Η δημιουργία τεχνητών βλαστικών κυττάρων διευκολύνει τη γενετική τροποποίηση των ιστών ώστε να μην απορρίπτονται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα:
«Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα εμβρυικά ή τεχνητά βλαστικά κύτταρα για να τροποποιήσουμε τα γονίδια που σχετίζονται με τις ανοσολογικές αντιδράσεις και να κάνουμε τα όργανα των χοίρων συμβατά με το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα» εξηγεί ο Δρ Λέι σε ανακοίνωση που αναμεταδίδει το AFP.
Η έρευνα δημοσιεύεται στο Journal of Molecular Biology.
health.in.gr
- Σκανδιναβία: Η καταιγίδα Γιοχάνες άφησε πίσω της δύο νεκρούς και χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι λέει πως μετά την συνάντηση με τον Τραμπ θα έχει συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες
- Ανοιχτά καταστήματα την Κυριακή – Το ωράριο λειτουργίας έως την Τετάρτη
- Συνελήφθη ο τράπερ Ivan Greko – Αγνόησε την αποφυλάκιση με κατ’ οίκον περιορισμό και οι άλλες «αμαρτίες»
- Αγρότης με δεσμευμένο λογαριασμό: «Δεν έχω ούτε ένα ευρώ» – H κυβέρνηση «λειτουργεί με πρακτικές Βόρειας Κορέας»
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
