Λονδίνο: Τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να ενισχύουν την μνήμη, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ιρβάιν διαπίστωσαν ότι το ολεϊκό οξύ από τα λιπαρά μετατρέπεται σε ενισχυτικό παράγοντα της μνήμης όταν φτάσει το έντερο.

Ελπίζουν λοιπόν ότι η παρατήρηση αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία νέων μεθόδων αντιμετώπισης των προβλημάτων της μνήμης. Μάλιστα βρίσκονται ήδη υπό διερεύνηση δραστικές ουσίες που μιμούνται την δράση του ολεϊκού οξέος με στόχο τον έλεγχο των τριγλυκεριδίων.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα της ΟΕΑ (oleoylethanolamide) μπορούν να μειώσουν την όρεξη, να παράγουν απώλεια βάρους και να μειώσουν την χοληστερόλη καθώς και τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, καθιστώντας την ιδανική υποψήφια για χάπι διαίτης.

Ο Δρ Ντάνιελ Πιομέλλι και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι η oleoylethanolamide μπορεί επίσης να προκαλεί αποθήκευση των αναμνήσεων ενεργοποιώντας σήματα που ενισχύουν τη μνήμη στα αμύγδαλα, περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην μνήμη των συναισθηματικών γεγονότων.

Όταν αρουραίοι πήραν oleoylethanolamide βελτιώθηκε η διατήρηση της μνήμης σε δύο διαφορετικά τεστ, στον λαβύρινθο και την αποφυγή μιας δυσάρεστης εμπειρίας.

Όταν η ΟΕΑ μπλοκαρίστηκε φαρμακευτικά, η επίδοση των πειραματόζωων στις δύο ίδιες δοκιμασίες επιδεινώθηκε.

Ο Δρ Πιομέλλι σημειώνει ότι υπάρχει εξελικτική εξήγηση για τον ρόλο της ΟΕΑ. «Βοηθώντας τα θηλαστικά να θυμηθούν πότε και που έφαγαν ένα λιπαρό γεύμα, η ενισχυτική για την μνήμη δράση της ΟΕΑ φαίνεται να είναι σημαντικό εξελικτικό εργαλείο για τα πρώιμα θηλαστικά είδη όπως και για τον άνθρωπο.»

Η ενθύμηση της τοποθεσίας και του περιεχομένου ενός λιπαρού γεύματος ήταν πιθανόν σημαντικά για τον μηχανισμό επιβίωσης των πρώτων ανθρώπων.

Ωστόσο αυτό ίσως δεν είναι πάντα επιβοηθητικό. Ενώ η oleoylethanolamide συντελεί σε συναισθήματα πληρότητας μετά από ένα γεύμα, μπορεί επίσης δημιουργεί και μακροπρόθεσμες ακατάσχετες «λιγούρες» για λιπαρά τρόφιμα, όταν καταναλώνεται σε αφθονία, άρα να προκαλέσει παχυσαρκία.

Η Δρ Ρεμπέκα Γουντ από την μη κερδοσκοπική οργάνωση Alzheimer’s Research Trust της Μ. Βρετανίας, σχολιάσει «η έρευνα είναι σημαντικά και δίνει προβάδισμα στη καλύτερη κατανόηση της επίπτωσης της διατροφής στην εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν σκεφτόμαστε τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή, συνήθως σκεφτόμαστε τι είναι καλό για την καρδιά, όποτε αυτό είναι καλό και για τον εγκέφαλο μας. Ενώ η έρευνα δείχνει ότι τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να συντελέσουν στον σχηματισμό των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι η καλύτερη λύση για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας.»

health.in.gr