27

Την υψηλότερη πτώση από το 1996 σημείωσε το ΑΕΠ στις χώρες της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο του 2009, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας, σε μία προσπάθεια να αντέξουν στη χειιρότερη ύφεση μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Eurostat, στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, το ΑΕΠ υποχώρησε σε ποσοστό 2,5%, σε σχέση με το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008, στο οποίο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 1,6%.

Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προέβλεπαν μείωση 2%.

Κατά το ίδιο ποσοστό εκτιμάται ότι συρρικνώθηκε, σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ της Ευρώπης των «27» (στο τελευταίο τρίμηνο του 2008 το ΑΕΠ είχε υποχωρήσει κατά 1,5%.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε σε ποσοστό 4,6% (ποσοστό-ρεκόρ) και το ΑΕΠ της ΕΕ κατά 4,4% (στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, είχε καταγραφεί συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 1,4% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προβλέπει για φέτος πτώση 4%.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε τον Απρίλιο στο 0,6%.

Το αμερικανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 1,6% στο πρώτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 και κατά 2,6%, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2008. Στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου του 2008, είχε καταγραφεί συρρίκνωση 1,6%, σε τριμηνιαία βάση και κατά 0,8%, σε ετήσια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ-ΜΠΕ