Ελεύθερη η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που φυλακίστηκε για κατασκοπεία στο Ιράν
Τερματίστηκε το θρίλερ με τη φυλάκιση της Ιρανοαμερικανίδας δημοσιογράφου Ροξάνα Σαμπερί στο Ιράν με απόφαση του Εφετείου, το οποίο μετέτρεψε την ποινή οκταετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή. Η δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερη...
51
Τερματίστηκε θρίλερ με τη φυλάκιση της Ιρανοαμερικανίδας δημοσιογράφου Ροξάνα Σαμπερί στο Ιράν με απόφαση του Εφετείου, το οποίο μετέτρεψε την ποινή οκταετούς κάθειρξης που είχε επιβληθεί πρωτοδίκως σε διετή ποινή φυλάκισης με αναστολή.
Η Ροξάνα Σαμπερί αφέθηκε ελεύθερη το μεσημέρι της Δευτέρας, λίγο μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του Εφετείου.
Ο συνήγορός της Αμπντολσαμάντ Χοραμσάχι δήλωσε ότι απαγορεύθηκε στη δημοσιογράφο να κάνει ρεπορτάζ στο Ιράν για πέντε χρόνια.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε ως «ανθρωπιστική χειρονομία» του Ιράν την απελευθέρωση της δημοσιογράφου.
«Εξέφρασε μεγάλη ανακούφιση που πληροφορήθηκε την απελευθέρωση της Ροξάνα Σαμπερί», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς σε συνέντευξη Τύπου.
Η Ροξάνα Σαμπερί καταδικάσθηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και οδηγήθηκε στις 18 Απριλίου στις φυλακές Εβίν της Τεχεράνης, όπου πραγματοποίησε απεργία πείνας για δύο εβδομάδες.
Η έφεση που κατέθεσε η 32χρονη δημοσιογράφος εξετάστηκε την Κυριακή, δύο ημέρες νωρίτερα από την προκαθορισμένη ημερομηνία.
Η υπόθεση της Ροξάνα Σαμπερί συγκέντρωσε το διεθνές ενδιαφέρον και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση στην ιρανική ηγεσία για την απελευθέρωση της δημοσιογράφου, η οποία αρνείται κάθε κατηγορία εις βάρος της.
Η φυλάκιση ήλθε να περιπλέξει τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον για προσέγγιση με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Η καταδίκη της ήγειρε υποψίες σχετικά με το εάν υπήρξε παρέμβαση στην υπόθεση των σκληροπυρηνικών εντός της ιρανικής κυβέρνησης με στόχο να σαμποτάρουν την όποια απόπειρα προσέγγισης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν.
Σε μία σπάνια παρέμβαση προς το δικαστικό σώμα, ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ είχε ζητήσει αμεροληψία και διασφάλιση όλων των νομικών δικαιωμάτων της δημοσιογράφου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Οι καλύτερες και οι χειρότερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες του 2025
- Έρχεται shrinkflation και στο πασχαλινό καλάθι
- Ελβετία: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει θλίψη για την αποχώρηση των ΗΠΑ
- Ακραία χιονοθύελλα στις ΗΠΑ – Τουλάχιστον 16 πολιτείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
- Μινεάπολη: Διαδηλωτές κατηγορούνται πως επιτέθηκαν σε πράκτορα – Ένας φέρεται να του δάγκωσε και του έκοψε το δάχτυλο
- Πάνος Ρούτσι: Βρισκόμαστε εδώ για να μη συνηθίσουμε τον θάνατο
