93

Ζημίες μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ύψους 168,7 εκατ. ευρώ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος της Εμπορικής Τράπεζας.

Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων της Εμπορικής Τράπεζας στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2009 ανήλθε σε 23,4 δισ. ευρώ, σταθεροποιημένο στα επίπεδα του προηγούμενου τριμήνου, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός αύξησης χορηγήσεων να επιβραδυνθεί περαιτέρω σε 15%.

Οι καταθέσεις ανήλθαν σε 17,3 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή αύξηση κατά 1% ως προς το πρώτο τρίμηνο 2008.

Η διάρθρωση των καταθέσεων σταδιακά βελτιώνεται, καθώς οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου παρουσιάζουν αύξηση κατά 6% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2008, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε επίπεδο Ομίλου, το σύνολο καθαρών εσόδων μειώθηκε κατά 18,4% στο πρώτο τρίμηνο 2009 σε 158,9 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα μείωσης των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 28,8%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους επηρεάστηκαν αρνητικά από το υψηλό κόστος προθεσμιακών καταθέσεων που διαμορφώθηκε στην ελληνική τραπεζική αγορά, με ιδιαίτερα αυξημένα περιθώρια άνω των επιτοκίων Euribor, και από την υψηλή αναλογία μη εξυπηρετούμενων δανείων (7,6% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου δεν εκτοκίζεται).

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, η Εμπορική συνέχισε να εφαρμόζει αυστηρή πολιτική προβλέψεων, με αποτέλεσμα το ύψος των προβλέψων του πρώτου τριμήνου 2009 να διαμορφωθεί σε 175,5 εκατ. ευρώ.

Τα μη εκτοκιζόμενα δάνεια αυξήθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ, πρωτίστως ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των μεγάλων επιχειρήσεων, δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας, διατηρήθηκε σταθερή, ενώ οι τάσεις στο χαρτοφυλάκιο ιδιωτών δεν έχουν μεταβληθεί σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

Στο τέλος Μαρτίου 2009 το ποσοστό κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκε σε 47%, που αντιστοιχεί σε συντελεστή κάλυψης μη εκτοκιζόμενων δανείων 78% σε επίπεδο Ομίλου.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία με την πλήρη κάλυψη της έκδοσης, ύψους 850 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Τράπεζας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η Credit Agricole SA επιβεβαίωσε τη στήριξη που παρέχει στην Εμπορική Τράπεζα με την αύξηση του ποσοστού που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο σε 82,48%, μέσω της συμμετοχής της στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Η Εμπορική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της αναθεώρησης του Επιχειρηματικού Σχεδίου της, το οποίο είχε εκπονηθεί το 2007, ώστε να αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις στρατηγικές κατευθύνσεις της νέας διοίκησης της τράπεζας. Το νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο θα ανακοινωθεί από την Εμπορική στις 25 Ιουνίου 2009.

Στο πρώτο τρίμηνο 2009, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των υπολοίπων στεγαστικών δανείων της τράπεζας ανήλθε σε 4% περίπου, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων σε 7.874 εκατ. ευρώ Οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ανήλθαν σε σχεδόν 100 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας την επιβράδυνση στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Στην καταναλωτική πίστη (περιλαμβανόμενης της Credicom) οι ετήσιοι ρυθμοί αύξησης ανήλθαν σε 5,7%, διαμορφώνοντας το συνολικό υπόλοιπο σε επίπεδα άνω των 3.600 εκατ. ευρω. Η Credicom συνέχισε τη σταθερή ανάπτυξή της με τα υπόλοιπα των δανείων της στις 31 Μαρτίου 2009 να διαμορφώνονται σε 1.123 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% από το Μάρτιο του 2008.

Οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν οριακά σε ετήσια βάση κατά 1% και ανήλθαν σε 17.326 εκατ. ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ