Στο 1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Στο 1% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, λόγω κυρίως της εξασθένησης της καταναλωτικής ζήτησης και τη μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.
27
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τεσσάρων τελευταίων δεκαετιών υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, λόγω κυρίως της μείωσης των τιμών των αυτοκινήτων, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΣΥΕ.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1%, χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 1968.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθεί στο 1,2%. Σε μηναία βάση, αυξήθηκε κατά 0,3%.
Ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 1,5% τον Μάρτιο, ενώ ο δομικός (εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) υποχώρησε στο 2,1% από 2,7%.
Τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 1,3%. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2008 είχε εκτοξευθεί στο 4,9%.
Εκτός από τις τιμές των αυτοκινήτων, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές στα είδη διατροφής. Η πτώση των τιμών στα αυτοκίνητα κατά 7,6% έριξε χαμηλότερα τον πληθωρισμό κατά 0,3%.
Για τον Μάιο, ο γγ της ΕΣΥΕ Μ.Κοντοπυράκης εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα σημειώσει περαιτέρω αποκλιμάκωση, λόγω της πτώσης των τιμών στα είδη διατροφής (όπως για παράδειγμα στο γάλα).
Επίσης, τον περυσινό Μάιο είχαμε σημαντικές αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης (6,5%) και στις αστικές συγκοινωνίες (19,1%), κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί φέτος.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέσα στους επόμενο τρίμηνο.
Αναλυτικά, η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 1% προήλθε απο τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών:
1) Από τις αυξήσεις των δεικτών:
– Κατά 5,5% της Ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός»,κατά 4,7% της Ομάδας «Εκπαίδευση», κατά 3,9% της Ομάδας «Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια»,κατά 3,3% της Ομάδας «Υγεία», κατά 3% της Ομάδας «Ένδυση και Υπόδηση»,κατά 2,8% της Ομάδας «Αλλα Αγαθά και Υπηρεσίες» και κατά 2,4% της Ομάδας «Διατροφή και Μη Αλκοολούχα Ποτά».
2) Από τις μειώσεις των δεικτών:
– Κατά 5,1% της Ομάδας «Μεταφορές», κατά 3,9% της Ομάδας «Στέγαση» καικατά 0,5% της Ομάδας «Επικοινωνίες».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Έχω παραιτηθεί», απαντά ο Ανεστίδης για τη «διαγραφή» από τη ΝΔ – Καταδικάζει τη μετάδοση των υβριστικών δηλώσεων η ΠΟΕΣΥ
- Αλόκα, ο προσκυνητής Λουκάνικος – «Φύλακας άγγελος» των Βουδιστών μοναχών για τη συμπόνια
- Άρης Betsson – Περιστέρι Betsson 93-75: Στο «Final-8» του Κυπέλλου οι «κίτρινοι», με 14/29 τρίποντα! (vid)
- Βενεζουέλα: Οι ΗΠΑ μιλούσαν με υπουργό του Μαδούρο μήνες πριν από την επιδρομή στο Καράκας
- LIVE: Ελλάδα – Τουρκία
- Πώς γυναίκα αστυνομικός έσωσε κακοποιημένη γυναίκα από τον σύντροφό της – Την φιλοξένησε στο σπίτι της
