103

Από 1,14% μέχρι 8,88% κυμαίνεται η μείωση των τιμών στα διάφορα είδη του πασχαλινού τραπεζιού σε σχέση με την περσινή χρόνια, σύμφωνα με τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Το φετινό γιορτινό τραπέζι θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με την περσινή χρονιά, ίσως και λίγο φθηνότερα», δήλωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ.Βλάχος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση λίστας τιμών για τα προϊόντα του πασχαλινού τραπεζιού, ενώ επεσήμανε την ευθύνη που έχουν οι ίδιοι οι καταναλωτές στην επιλογή των συμφερότερων αγορών.

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου, αυξήσεις παρατηρούνται μόνο σε δύο προϊόντα, σε ότι αφορά τη διαμόρφωση των ανώτατων τιμών της στην αγορά και συγκεκριμένα στα μήλα και στο μοσχάρι.

Φέτος τα μήλα πωλούνται 1,80 ευρώ το κιλό από 1,50 που πωλούνταν πέρσι. Η τιμή του μοσχαριού φέτος κυμαίνεται στα 8 ευρώ, ενώ πέρσι στα 6 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα αρνιά και τα κατσίκια η τιμή είναι η ίδια, με την ανώτατη να διαμορφώνεται γύρω στα 40 με 50 λεπτά χαμηλότερα από πέρυσι.

Τα εντόσθια όπως και τα αυγά κοστίζουν ακριβώς το ίδιο με πέρυσι (0,15 το ένα τα αυγά και 4,99 ως 7,50 ευρώ τα εντόσθια).

Στο τσουρέκι η ανωτάτη τιμή παραμένει στα περσινά επίπεδα των 10 ευρώ αλλά υπάρχουν και τσουρέκια με φθηνότερη τιμή από πέρυσι μιας και η χαμηλότερη διαμορφώνεται φέτος στα 4,75 ευρώ το κιλό από 5,50 ευρώ το κιλό.

Κατόπιν αυτών το υπουργείο εκτιμά ότι το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού θα είναι οριακά χαμηλότερο από πέρσι, ακόμα κι αν κάποιος αγοράσει τα προϊόντα που θέλει με τις ακριβότερες τιμές.

Κόντρα Βλάχου-Χρυσοχοΐδη

Για «επικίνδυνη ανευθυνότητα και αβίαστη αναπαραγωγή λανθασμένων στοιχείων» κατηγόρησε τον πολιτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη ο Γ.Βλάχος, με αφορμή στοιχεία για την πορεία των τιμών που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώτος.

«Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χάνοντας την αίσθηση του μέτρου και της πραγματικότητας έδωσε χθες στη δημοσιότητα ψεύτικα στοιχεία. Επικαλέστηκε στοιχεία του ΟΟΣΑ χωρίς να μπει στον κόπο να τα ελέγξει, με αποτέλεσμα όσους υπολογισμούς και όσα συμπεράσματα προέκυψαν από αυτά να είναι όλα λάθος», τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι οι τιμές παραμένουν σταθερές, το ΠΑΣΟΚ μηχανεύεται τρόπος για να δυσφημήσει τη χώρα και την αγορά.

Με τη σειρά του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατηγορεί τον κ.Βλάχο για επιχείρηση διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, τονίζοντας ότι η αλήθεια είναι επώδυνη για όλους τους Έλληνες καταναλωτές.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει χάσει κατά κράτος τη μάχη της ακρίβειας. Ας μην ματαιοπονεί, λοιπόν, προκειμένου να αποδείξει το αντίθετο», τόνισε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ