
Μαζική διαδήλωση στη Ρώμη κατά της οικονομικής πολιτικής Μπερλουσκόνι
Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση που οργάνωσε στη Ρώμη το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, το ισχυρότερο της χώρας, επικρίνοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την αντιμετώπιση της κρίσης.
36
Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές συμμετείχαν το Σάββατο σε διαδήλωση που οργάνωσε στη Ρώμη το κεντροαριστερό συνδικάτο Cgil, το ισχυρότερο της χώρας, επικρίνοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Τέσσερις επιμέρους πορείες κατέληξαν το απόγευμα στον ρωμαϊκό ιππόδρομο του Τσίρκο Μάσιμο, όπου μίλησε ο γραμματέας του συνδικάτου Γκουλιέλμο Επιφάνι.
«Η κυβέρνηση πρέπει να ανοίξει έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο, για να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα και συνοχή η κρίση. Ο πλούτος της χώρας, θα μειωθεί, φέτος, κατά 4%. Η κατάσταση δεν διορθώνεται με αστεϊσμούς και ανεπαρκείς πρωτοβουλίες» δήλωσε ο επικεφαλής της Cgil.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνδικάτου, στην κινητοποίηση παίρνουν μέρος πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα. Οι Αρχές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για 200.000 άτομα.
Οι διαδηλωτές, έφθασαν στη Ρώμη με πάνω από τέσσερις χιλιάδες πούλμαν, σαράντα τρένα και δύο πλοία. Παρόντες, ο γραμματέας των Δημοκρατικών της Αριστεράς, Ντάριο Φραντσεσκίνι, καθώς και ηγετικά στελέχη των κομμάτων «Ιταλία των Αξιών» -του πρώην εισαγγελέα Ντι Πιέτρο-, της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης» και των «Ιταλών Κομμουνιστών».
«Είναι υποχρέωσή μου να σταθώ στο πλευρό των εργαζομένων που ζητούν να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, που φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους και υποστηρίζουν ότι η σύνταξή τους δεν φτάνει για να ζήσουν», δήλωσε ο Ντάριο Φραντσεσκίνι.
Στη διαδήλωση, μεταξύ άλλων, ακούστηκαν πολλά συνθήματα των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα, (επέμειναν ότι τα «εποχικά» ένσημά τους δεν είναι αρκετά για να συνταξιοδοτηθούν) και των υπαλλήλων των λεγόμενων «call center», που είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τη μερική απασχόληση με χαμηλές αποδοχές.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές, ότι η κυβέρνησή του θεωρεί πως τα εννέα δισεκατομμύρια ευρώ, που έχει διαθέσει έως τώρα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των εργαζομένων.
Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, αναφερόμενος στη σημερινή διαδήλωση, αφού υποστήριξε το δικαίωμα των πολιτών να εκφράζουν ελεύθερα τη βούλησή τους, πρόσθεσε ότι «η σημερινή εκδρομή της Cgil στη Ρώμη, κάνει καλό στο σύνολο της οικονομίας, από τη στιγμή που θα καταναλωθούν χρήματα σε εστιατόρια και λεωφορεία».
Οι δυο υπόλοιπες «ιστορικές» συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, Cisl και Uil, δεν παίρνουν μέρος στη διαδήλωση, καθώς και έχουν επιλέξει να κρατήσουν χαμηλότερους τόνους και να συνεχίσουν το διάλογο με την κυβέρνηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πόλεμος Ιράν: Ποιες ριζικές αλλαγές θα επιφέρει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα
- Γιατί το Netflix στρέφει το streaming προς την παραδοσιακή TV
- Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης 2-0: Κατέκτησε το 29ο πρωτάθλημα στην ιστορία της η «Μπάρτσα»!
- Γιορτή σήμερα 11 Μαΐου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 11.05.2026]
- Μίλαν-Αταλάντα 2-3: «Κραχ» των γηπεδούχων και κίνδυνος να χάσει το Champions League



