37

Η Αλβανία κι η Κροατία είναι κι επισήμως μέλη του ΝΑΤΟ, μετά την ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα παρουσία των πρεσβευτών των δύο χωρών, Αλεξάντερ Σαλαμπάντα και Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς.

Της τελετής προΐστατο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Στάινμπεργκ.

Η επίσημη τελετή έπαρσης των σημαιών της Αλβανίας και της Κροατίας στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών θα παραστούν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου στο Στρασβούργο και το Κελ.

Κατά τη διάρκεια της τελετής στην Ουάσινγκτον ο πρεσβευτής της Κροατίας δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Την ένταξη της χώρας του χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα να ενταχθεί η χώρα του και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σλοβενία είχε καταθέσει τη Δευτέρα το εγκεκριμένο έγγραφο για την ένταξη της Κροατίας, πράγμα που είχε κάνει και στις 3 Μαρτίου με την Αλβανία. Μετά την έγκριση της Κροατίας ως υποψηφίου για ένταξη χώρας κι από την Ελλάδα στα μέσα Φεβρουαρίου, η Σλοβενία ήταν η τελευταία χώρα από τα 26 μέλη του ΝΑΤΟ των οποίων αναμενόταν η έγκριση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ