91

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδίκασε την Πέμπτη 2.800 ευρώ στον ισλαμιστή Αμπού Κατάντα επειδή κρατήθηκε αδίκως στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Το δικαστήριο επιδίκασε επίσης αποζημιώσεις μέχρι 3.900 ευρώ σε δέκα άλλους ενάγοντες που, όπως ο ριζοσπάστης ισλαμιστής, ήταν ύποπτοι ότι υποστήριζαν το τρομοκρατικό δίκτυο Αλ-Κάιντα και είχαν τεθεί υπό κράτηση στη Βρετανία μετά την 11η Σεπτεμβρίου, βάσει ενός αντιτρομοκρατικού νόμου.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο διευκρινίζει ότι έλαβε υπόψη το γεγονός ότι το καθεστώς κράτησης που επιβλήθηκε στους ενάγοντες είχε στόχο «να αντιμετωπιστεί ένας δημόσιος κίνδυνος και να συμβιβαστεί η ανάγκη να προστατευθεί ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου από την τρομοκρατία με την υποχρέωση να μην σταλούν οι ενάγοντες σε χώρες όπου θα βρίσκονταν εκτεθειμένοι σε πραγματικό κίνδυνο κακομεταχείρισης».

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η βρετανική Δικαιοσύνη αποφάσισε την έκδοση του Αμπού Κατάντα στην Ιορδανία, παρά τους φόβους ότι μπορεί να βασανιστεί εκεί.

Οι δικηγόροι του Αμπού Κατάντα έχουν ήδη καταθέσει έφεση κατά της έκδοσής του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μέχρι το Δικαστήριο να λάβει την απόφαση ο ριζοσπάστης ισλαμιστής δεν μπορεί να απελαθεί από την Βρετανία.

Ο Αμπού Κατάντα ή Ομάρ Αμπού Ομάρ, θεωρούμενος ως πνευματικός ηγέτης της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, κατηγορήθηκε ότι έχει σχέσεις με την Αλ Κάιντα και άλλες ομάδες ενώ είναι φυλακισμένος από το 2002.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό