Νέα Υόρκη: Τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά λιπίδια που ο οργανισμός παράγει και πρέπει να λαμβάνει μέσω της διατροφής. Παίζουν μάλιστα σημαντικό ρόλο στην καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, μαζί με την φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Τα περισσότερα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα στην διατροφή προέρχονται από τον λινολεϊκό οξύ που εμπεριέχεται στα φυτικά έλαια όπως το καλαμποκέλαιο. Τα ω-3 λιπαρά εμπεριέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, ο κολιός και ο λιναρόσπορος.

Ο Δρ Γουίλιαμ Χάρις και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή Σανφορντ του Πανεπιστημίου της Νότιας Ντακότα εξηγούν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες συστάσεις για την ποσότητα των ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που χρειάζεται ο μέσος άνθρωπος, αλλά συνήθως καταναλώνουν περίπου 15 γραμμάρια την ημέρα λινολεϊκού οξέος ή το 6,7% των συνολικών θερμίδων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής, 17 γραμμάρια την ημέρα και 12 γραμμάρια είναι επαρκή για τους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, αντιπροσωπεύοντας το 5% με 6% των συνολικών θερμίδων τους.

Ωστόσο έχουν ανακύψει ερωτήματα για το αν τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κάνουν κακό στην καρδιά προάγοντας την φλεγμονή, διότι αυτά τα λιπαρά οικοδομούν αρκετούς τύπους φλεγμονωδών μορίων.

Όμως η πλειοψηφία των επιστημονικών στοιχείων δείχνει ότι τα ω-6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μειώνουν την φλεγμονή και επίσης έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένες επιδράσεις στην μείωση της χοληστερόλης.

Κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των θερμίδων από τα κορεσμένα λιπαρά ή τους ραφιναρισμένους υδατάνθρακες με ω-6 λιπαρά οξέα επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ενώ ορισμένοι ερευνητές έχουν υπονοήσει ότι η μείωση της αναλογίας των ω-6 προς ω-3 λιπαρών οξέων, καταναλώνοντας λιγότερα ω-6 λιπαρά είναι ωφέλιμη, ο Δρ Χάρις διαφωνεί λέγοντας ότι η επικέντρωση σε αυτή την αναλογία έχει βιολογικούς και θεμελιώδεις περιορισμούς, ειδικά αν οδηγεί τα άτομα στη μείωση της κατανάλωσης των ω-6 λιπαρών οξέων παρά στην αύξηση της κατανάλωσης των ω-3.

Η ανασκόπηση των ερευνών που έχουν γίνει σε ανθρώπους και ζώα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πρόσληψη έως και του 10% των θερμίδων από ω-6 λιπαρά οξέα είναι ασφαλής και μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου συγκριτικά με χαμηλότερα ποσοστά.

health.in.gr