43

Δίωξη για διατάραξη της δημόσιας τάξης ασκήθηκε εναντίον του 27χρονου που τη Δευτέρα εκσφενδόνισε ένα παπούτσι κατά του πρωθυπουργού της Κίνας Oυέν Ζιαμπάο, την ώρα που ο δεύτερος μιλούσε σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ με θέμα την παγκόσμια οικονομία.

Ο κατηγορούμενος θα προσαχθεί ενώπιον τουδικαστηρίου στις 10 Φεβρουαρίου.

Ο 27χρονος φαίνεται πως ήθελε να μιμηθεί τον Ιρακινό δημοσιογράφο Μουνταζέρ αλ Ζαΐντ, ο οποίοςτον περασμένοΔεκέμβριο πέταξε τα παπούτσιατου στον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ωστόσο, στην παρούσα περίπτωση η αντίδραση της κινεζικής κυβέρνησης ήτανπολύ πιο έντονη απ ότι της αμερικανικής, που επιχείρησε να αντιμετωπίσει το συμβάν με χιούμορ.

Σύμφωνα με το BBC,ηεκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε «άθλια» την ενέργεια του 27χρονου, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν θα πλήξει τις σχέσεις Κίνας-Βρετανίας.

«Η κινεζική πλευρά έχει εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της για το περιστατικό» δήλωσε Ζιανγκ Γου, τονίζοντας ότι η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε συγγνώμη για την κατάπτυστη συμπεριφορά» του 27χρονου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ