Αλλαγές στον υπολογισμό του ΕΤΑΚ μελετά το υπουργείο Οικονομίας
Ουσιαστικές τροποποιήσεις στον τρόπο υπολογισμού και εφαρμογής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) μελετά τώρα το υπουργείο Οικονομίας. Μεταξύ αυτών, η εφαρμογή του αφορολόγητου ποσού των 300.000 ευρώ σε μία κατοικία του φορολογούμενου, ανεξαρτήτως εάν είναι κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική.
53
Σε ανατροπή του υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) οδηγεί η αδυναμία των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομιών να προσδιορίσουν το ύψος του τέλους ανά φορολογούμενο και να εισπράξουν τον φόρο που αντικατέστησε τα έσοδα από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) και τον φόρο μεταβιβάσεων στα νεόδμητα ακίνητα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, ο υπουργός Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου δέχεται εισηγήσεις για ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής και υπολογισμού του τέλους οι οποίες, εφόσον υιοθετηθούν, οδηγούν σε επαναφορά του φόρου ακίνητης περιουσίας (οι ειδικοί τον χαρακτηρίζουν «μίνι ΦΜΑΠ»), όχι μόνο για τις μεγάλες ιδιοκτησίες αλλά για το σύνολο των ιδιοκτησιών πάνω από ένα αφορολόγητο ύψος.
Κατά τις πληροφορίες, οι αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών αφορούν:
1. Την εφαρμογή του ισχύοντος αφορολόγητου ποσού των 300.000 ευρώ σε μία κατοικία του φορολογουμένου ανεξάρτητα αν αυτή είναι η κύρια, δευτερεύουσα ή εξοχική.
2. Την εφαρμογή κλιμακωτών συντελεστών, ανάλογα με το ύψος της ακίνητης περιουσίας, δηλαδή να μην ισχύει ενιαίος συντελεστής 1 επί τοις χιλίοις όπως ισχύει σήμερα, αλλά να εφαρμόζονται περισσότεροι του ενός με στόχο τη φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και την ελάφρυνση των μικρών ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστεί το υπουργείο Οικονομικών να εξαλείψει τις όποιες αδυναμίες παρουσιάστηκαν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του σχετικού νόμου και να γίνει ομαλότερη η κατανομή των φορολογικών βαρών στο σύνολο των ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι ξεπερνούν σε αριθμό τα 3.000.000.
Οι προθέσεις αυτές επιβεβαιώνονται και από το γεγονός ότι στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα από περίπου 5,5 εκατομμύρια φορολογουμένους για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008 δεν προβλέπεται πουθενά η αναγραφή της πρώτης κατοικίας προκειμένου να εξαιρεθεί του φόρου όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Σημειώνεται ότι για το προηγούμενο έτος ο φορολογικός νόμος δεν εξαιρούσε την πρώτη κατοικία, αλλά το ακίνητο του φορολογουμένου με τη μεγαλύτερη αντικειμενική αξία, ύψους έως 300.000 ευρω ή εμβαδού 200 τετραγωνικών μέτρων, και αυτό διότι δεν γνώριζε το υπουργείο Οικονομικών ποιο ακίνητο είναι η πρώτη κατοικία του φορολογουμένου.
Υπάρχουν και σκέψεις το νέο αφορολόγητο να μην εφαρμόζεται σε ένα ακίνητο, αλλά να μειώνει την αντικειμενική αξία της συνολικής ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου και στην αξία που απομένει να εφαρμόζονται οι κλιμακωτοί συντελεστές. Αν γίνει αυτό, τότε ουσιαστικά επανέρχεται μερικώς ο καταργηθείς ΦΜΑΠ (Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας), ο οποίος επιβάρυνε περίπου 40.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων.
Ο συγκεκριμένος φόρος αντικαταστάθηκε από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων από το 2008.
Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς η εφαρμογή σήμερα του συντελεστή ένα επί τοις χιλίοις, χωρίς κλιμάκωση, επιβαρύνει αδιακρίτως όλες τις περιουσίες ανεξαρτήτως αξίας, με εξαίρεση μόνο την πρώτη κατοικία έως 200 τ.μ. ή αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Κακοκαιρία: Γυναίκα παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της στη Βάρη – Έμεινε για τρεις ώρες σε ένα δέντρο
- Έκτακτη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών στο Δήμο Γλυφάδας
- Ποιοι Beatles; Ο Ρόμπι Γουίλιαμς είναι έτοιμος να σπάσει το ρεκόρ των Σκαθαριών που κρατάει 25 χρόνια
- Πώς έγινε η τραγωδία στο Άστρος – Πατέρας ενός 9χρονου παιδιού ο λιμενικός που παρασύρθηκε από τα κύματα
- ΠΑΣΟΚ: «Βαριά εκτεθειμένη η κυβέρνηση μετά την απόφαση της Ευρωβουλής για τη Mercosur» λέει ο Τσουκαλάς
- To Siri της Apple μετενσαρκώνεται επιτέλους σε chatbot
