Επιστολή ΕΒΕΑ σε Χατζηδάκη για τα προβλήματα του ΤΕΜΠΜΕ
Αλλαγή του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας» σε «μία κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια», ζητεί, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, σχετικά με τα προβλήματα του Ταμείου Εγγυοδοσίας.
27
Τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στην παροχή κεφαλαίων κίνησης από τις τράπεζες προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, αναδεικνύει με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος.
Το Επιμελητήριο αναφέρει ότι οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν δυσλειτουργίες στη λειτουργία του συστήματος και ζητάει την παρέμβαση του Κ.Χατζηδάκη για να επιλυθούν τα προβλήματα. Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξης:
Με βάση την εμπειρία και τις παρατηρήσεις των μελών του ΕΒΕΑ από τη μέχρι σήμερα λειτουργία του συστήματος παροχής κεφαλαίων, και μετά από συζητήσεις με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, θέλουμε να υποβάλουμε τις παρακάτω προτάσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι θα βελτιώσουν τη λειτουργία του, θα επιτρέψουν την ευκολότερη πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση (που είναι και ο κυριότερος στόχος), και θα δώσουν τη δυνατότητα στις τράπεζες να το αντιμετωπίσουν ευνοϊκότερα.
1) Αλλαγή του όρου περί «τριών συνεχόμενων χρόνων κερδοφορίας» σε «μία κερδοφόρα χρήση τα τρία τελευταία χρόνια».
2) Να διατηρηθεί η δυνατότητα διακοπής της περαιτέρω συνεργασίας ΤΕΜΠΜΕ-τραπεζών για καταπτώσεις πέραν του 7%, αλλά να απαλειφθεί η δυνατότητα του ΤΕΜΠΜΕ να υπαναχωρεί από τις ήδη δοθείσες εγγυήσεις του, τις οποίες θα πρέπει να καταβάλλει στην κάθε τράπεζα άνευ ετέρου.
3) Να επιμείνουν κατηγορηματικά το ΤΕΜΠΜΕ και το υπουργείο Ανάπτυξης στην εφαρμογή του όρου περί «μη παροχής επιπλέον εξασφαλίσεων από την επιχείρηση στην τράπεζα» για το 20% του δανείου.
4) Να απαλλαγεί το σύστημα από την επιβάρυνση της εισφοράς 0,6% Ν.125/75, και να προστεθούν οι 60 μονάδες βάσης στο επιτόκιο, ώστε να γίνει αυτό ελκυστικότερο για τις τράπεζες.
5) Να εξετασθεί η δυνατότητα παροχής εμπράγματων εξασφαλίσεων εκ μέρους των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες (κάτι το οποίο απαγορεύεται από το πρόγραμμα), ώστε να μετριασθούν τα αυστηρά πιστωτικά κριτήρια.
«Η ευκολότερη εφαρμογή του προγράμματος θα βοηθήσει καθοριστικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ανάγκη άμεσης ενίσχυσης με κάθε τρόπο, αφού αντιμετωπίζουν πλέον καθαρό πρόβλημα επιβίωσης» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μίχαλος.
Κριτική από το ΠΑΣΟΚ
Κριτική στην κυβέρνηση για θέματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την πολιτική της στον τομέα της ενέργειας άσκησαν σε συνέντευξη τύπου ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο εισηγητής ΚΤΕ Απόστολος Κατσιφάρας και ο Γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης.
Συγκεκριμένα, ο κ.Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «προκλητική άρνηση των ελληνικών τραπεζών, πλην της ΑΤΕ, να αξιοποιήσουν το πακέτο των 28 δις ευρώ προς όφελος της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ενώ αναφέρθηκε και στην αδυναμία του ΤΕΜΠΜΕ να εγγυηθεί την εγγυοδοσία των ΜΜΕ.
Έκανε λόγο ακόμη και για «παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης για τρίτη συνεχή χρονιά να θέσει σε εφαρμογή προς όφελος της πραγματικής οικονομίας τη ναυαρχίδα του ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα-Ανταγωνιστικότητα, με αποτέλεσμα να μένουν αδιάθετα συνολικά κονδύλια ύψους 1,3 δις ευρώ».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης άσκησε κριτική και στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «επιχειρεί να εμφανιστεί μεταλλαγμένος και δήθεν διαφορετικός από αυτό που ήταν πριν», ως «επικεφαλής και συντονίζων ενός διευθυντηρίου μιας αποτυχημένης κατά κοινή ομολογία οικονομικής πολιτικής».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πορτογαλία: Ο ακροδεξιός Βεντούρα, φαβορί στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν την Κυριακή
- Ο Ντομινίκ Πελικό ερευνάται ως ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού μετά φόνου και απόπειρας βιασμού
- Μόσχα: Εξετάζει την αγωγή 232 δισ. κατά του βελγικού οίκου που κατέχει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία
- IFAB: Στο… στόχαστρο οι καθυστερήσεις στους αγώνες
- «Έκανα χιούμορ» λέει ο Ράμα για τις δηλώσεις του για τους Έλληνες και τους «απόγονους του Πλάτωνα»
- Κινηματογραφική καταδίωξη στο Χαϊδάρι – Σύλληψη δύο 16χρονων που είχαν κλέψει μηχανή
