37

Απέπλευσε από το λιμάνι της Λάρνακας το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Αρίων», που μεταφέρει ακτιβιστές της Οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα» και ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας.

Στο σκάφος βρίσκονται οι Έλληνες βουλευτές Σοφία Σακοράφα του ΠΑΣΟΚ και Θεόδωρος Δρίτσας του ΣΥΡΙΖΑ. Μαζί τους ταξιδεύουν επίσης γιατροί και δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων και ρεπόρτερ του CNN και Αλ Τζαζίρα.

Το πλοίο μεταφέρει τρόφιμα, φάρμακα και ιατρικά εργαλεία για να προσφέρουν περίθαλψη σε τραυματίες.

«Ο καιρός και το ηθικό μας είναι καλό. Αμφιβάλλουμε, όμως, για τις καλές προθέσεις του Ισραηλινού στρατού. Πιστεύουμε στην ανάγκη και στον ηθικό χαρακτήρα αυτής της αποστολής» δήλωσε ο κ. Δρίτσας και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση, «έστω και την ύστατη στιγμή, να υπερασπίσει τη διεθνή νομιμότητα και να ζητήσει εγγυήσεις για τον ασφαλή πλου του Αρίωνα».

Υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν περίπου 24 ώρες για να φθάσει το σκάφος στις ακτές της Λωρίδας της Γάζας, ενώ οι περίπου 20 ώρες του ταξιδιού αυτού θα πραγματοποιηθεί στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.

Αρνηση από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στο ελληνικό στο σκάφος «Αρίων» να προσεγγίσει τις ακτές της Λωρίδας της Γάζας. Για το σκοπό αυτό μάλιστα προειδοποίησε τις κυπριακές Αρχές και ζήτησε τη συνδρομή του Λιμενικού Σώματος της Κύπρου ώστε να αποτραπεί ο απόπλους του πλοίου.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα μεταξύ του προέδρου της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάριου Καρογιάν με τον Ισραηλινό ομόλογό του της Κνεσέτ. Ο κ. Καρογιάν εξέθεσε στον συνομιλητή του το περιεχόμενο της αποστολής και διευκρίνισε ότι πρόκειται για μία ειρηνική δράση, χωρίς όμως να τον πείθει.

Στις 30 Δεκεμβρίου, πολεμικό πλοίο του ισραηλινού ναυτικού εμβόλισε το πλοιάριο Dignity που είχε αποπλεύσει από την Κύπρο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Το Dingity, που ανήκε επίσης στην οργάνωση «Ελευθερώστε τη Γάζα», εμβολίστηκε από ισραηλινό περιπολικό ενώ έπλεε σε διεθνή ύδατα, σε απόσταση 70-80 ναυτικών μιλίων ανοικτά των ακτών της Γάζας, την οποία το Ισραήλ έχει κηρύξει «κλειστή στρατιωτική ζώνη».

Τον περασμένο Αύγουστο ακτιβιστές της οργάνωσης είχαν σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας με δύο καΐκια.

Απειλητικά μηνύματα

Ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας δήλωσε ότι οι ακτιβιστές θα μεταφέρουν μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, δέκα μόλις ημέρες μετά τη δοκιμασία που έζησε το σκάφος «Dignity».

Ο ίδιος ανέφερε πως η αποστολή βρίσκεται «κάτω από πίεση απειλών. Μας έρχονται από όλες τις μεριές δυσάρεστα και ανησυχητικά μηνύματα».

Η αποστολή του «Αρίων» συζητήθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Ο κ Αλαβάνος δήλωσε ότι ζήτησε από την κ. Μπακογιάννη -και η υπουργός τον διαβεβαίωσε για την κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών- να υπάρξει σχετική ειδοποίηση της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στο Ισραήλ να σεβαστεί το ισραηλινό κράτος τους επιβάτες, το πλήρωμα και την αποστολή του πλοίου «Αρίων» και πρόσθεσε ότι το πλοίο, πριν αναχωρήσει από την Λάρνακα, θα υποβληθεί στους απαραίτητους ελέγχους για να επιβεβαιωθεί ότι μεταφέρει μόνο ανθρωπιστική βοήθεια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ