38

Νέα έργα προγραμματίζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στη λεωφόρο Κηφισού, προκειμένου να βελτιωθεί το σχεδόν καθημερινό κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τα νέα έργα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, περιλαμβάνουν βελτιώσεις και διαπλατύνσεις στο οδόστρωμα, στους κόμβους και στις εξόδους της λεωφόρου Κηφισού, δηλαδή σε σημεία όπου οι μετρήσεις κυκλοφοριακού φόρτου που κάνει καθημερινά το ΥΠΕΧΩΔΕ χτυπούν «κόκκινο».

Προκειμένου να γίνει μια συνολική παρέμβαση στα προβλήματα που δημιουργούνται στη λεωφόρο Κηφισού, το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε τη μελέτη διαχείρισης Κηφισού για το τμήμα από την εκβολή στο Φάληρο ως την περιοχή του Κόκκινου Μύλου, με προεκτιμώμενη αμοιβή που φθάνει περίπου τα 2 εκατ. ευρώ.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης, σε περίπου ενάμιση χρόνο, θα προκύψουν επακριβώς τα αναγκαία έργα. Μετά θα χρειαστούν και περίπου δύο χρόνια για να γίνουν αυτά τα έργα, δηλαδή η βελτίωση στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων αναμένεται σε περίπου τρία-τέσσερα χρόνια.

Τα προβλήματα της λεωφόρου Κηφισού οφείλονται στον σχεδιασμό της, αλλά και στην κακή διαχείρισή της, επισημαίνουν οι ειδικοί επιστήμονες. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα είναι ότι η διατομή της ποικίλλει κατά περιοχές, καθώς σε ορισμένα σημεία έχει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και σε άλλα σημεία τέσσερις ή πέντε λωρίδες, γεγονός που συμπιέζει την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ έχει πολλές ανεξέλεγκτες εισόδους και κακοσχεδιασμένους κόμβους.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση δημιουργείται και από την υπερβολική κίνηση που διοχετεύεται στη λεωφόρο Κηφισού και ως εκ τούτου χρειάζεται ο έλεγχος των εισόδων με ρυθμιζόμενους σηματοδότες, ενώ το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας του ΥΠΕΧΩΔΕ πρέπει να καθορίζει μια μέση ταχύτητα συνεχούς ροής των οχημάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ