28

Τρία άτομα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ, έπειτα από επεισόδια που έγιναν μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ, στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που οργάνωσαν παλαιστινιακές οργανώσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κοινωνικό Φόρουμ για το λουτρό αίματος στη Γάζα.

Τα επεισόδια έγιναν όταν ορισμένα άτομα επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να κατεβάσουν την ισραηλινή σημαία από τον ιστό της. Τελικά, κατάφεραν να σκίσουν τη σημαία.

Ακολούθησε καταδίωξή τους από δυνάμεις των ΜΑΤ και το αποτέλεσμα ήταν να συλληφθούν τρία άτομα και να οδηγηθούν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Στο κείμενο που μοίρασαν οι παλαιστινιακές οργανώσεις της Ελλάδας ζητούν μεταξύ άλλων να σταματήσουν άμεσα τα εγκλήματα στη Γάζα, να αρθεί ο αποκλεισμός της και να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στην Παλαιστίνη.

Συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία στην Αμερικανική και Ισραηλινή πρεσβεία, για τις εξελίξεις στη Γάζα, πραγματοποίησε το απόγευμα και το ΚΚΕ. Την ίδια ώρα αντιπροσωπείες του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ είχαν οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Με την παρουσία της γγ της ΚΕ Αλέκας Παπαρήγα εκατοντάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό ζητώντας παράλληλα την καταδίκη του Ισραήλ από τη διεθνή κοινότητα. Κατά την πορεία, οι διαδηλωτές με συνθήματα και πανό εξέφρασαν την αγανάκτηση τους για τα διαδραματιζόμενα στη Γάζα, ζήτησαν την παρέμβαση της ΕΕ για αποκλιμάκωση της ισραηλινής επιθετικότητας και «όχι άλλη ανοχή» προς την ισραηλινή κυβέρνηση από τη διεθνή κοινότητα.

Λίγο νωρίτερα, οι διαδηλωτές από την παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ και της ΟΓΕ έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ, επέδωσαν το ψήφισμά τους στον επικεφαλής της ισχυρής αστυνομικής δύναμης που περιφρουρούσε την πρεσβεία προκειμένου να επιδοθεί στον πρέσβη.

Πορεία διοργάνωσε το ΚΚΕ και στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία και την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη. Πορείες με κατεύθυνση το προξενείο των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

Πολιτικές πρωτοβουλίες

H υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα αναχωρήσει την Τρίτη για το Παρίσι, όπου το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με αντικείμενο το συντονισμό της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Γάζα και πρώτο στόχο την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Η κα Μπακογιάννη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με το Γάλλο ομόλογό της και προεδρεύοντα του Συμβουλίου των υπουργών της ΕΕ Μπερνάρ Κουσνέρ. Πριν από την αναχώρησή της η υπουργός Εξωτερικών θα δεχθεί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, κατόπιν αιτήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα.

Νωρίτερα, σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών στο πλαίσιο της προετοιμασίας πρωτοβουλιών εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, επικοινώνησε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, ο οποίος είχε διατελέσει κατά την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για την Μέση Ανατολή.

Επίσης, συνομίλησε με τους συμπροέδρους της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την Μέση Ανατολή, τον Νορβηγό υπουργό Εξωτερικών, Γιόνας Γκάρ Στόρε, και τον Πιέρο Φασίνο, με τους οποίους διερεύνησε τις δυνατότητες παρέμβασης εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην κρίση, τόσο άμεσα, ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές και συμφωνία εκεχειρίας, όσο και σε βάθος χρόνου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για έναν ειρηνικό διάλογο.

Εν τω μεταξύ,ηγγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα και συζήτησαν τις εξελίξεις στη Γάζα.

«Τώρα είναι η ώρα, με καθαρές τοποθετήσεις και χωρίς μισόλογα, να φτάσουμε στο ανώτατο επίπεδο την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και να ζητήσουμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας, να σταματήσει η ισραηλινή επίθεση και άμεσα να μπει στο τραπέζι η επίλυση του Παλαιστινιακού -ενός προβλήματος που εκκρεμεί 60 χρόνια, για τηδημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, κανονικού κράτους και όχι μισοκράτους, όπως σκέφτονται οι ΗΠΑ και άλλοι, ενός κράτους που θα είναι στα εδάφη του 1967 και θα έχει πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», είπε η κα Παπαρήγα.

Σε δήλωσή της, επίσης, κατά τη διάρκεια της πορείας διαμαρτυρίας του ΚΚΕ,ηκα Παπαρήγα ανέφερε ότι η ΕΕ έχει γεμίσει Πόντιους Πιλάτους γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβάθμισε τις σχέσεις του με το Ισραήλ λίγες ημέρες νωρίτερα. Υπογράμμισε ότι «τώρα ήρθε η ώρα να βγούμε στους δρόμους, όπως τότε με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία». Σήμερα, πρόσθεσε, «δολοφονείται στην κυριολεξία η Γάζα και όχι μόνο. Θέλουν να σβήσουν κάθε ελπίδα για συγκρότηση του Παλαιστινιακού κράτους. Και βέβαια το Ισραήλ δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση από την Παλαιστίνη».

Στη συνέχεια η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την διαφωνία του ΚΚΕ με την στάση της κυβέρνησης αλλά και την τοποθέτηση του κ. Γ.Παπανδρέου ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς με το ζήτημα και προέτρεψε το λαό να βγει στους δρόμους ώστε να ασκηθεί πίεση και να απομονωθούν οι επιθέσεις του Ισραήλ και να ανοίξει ο δρόμος για μια ουσιαστική επίλυση του Παλαιστινιακού, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημείωσε, θα ακολουθήσει ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ