Η διατροφική σύσταση του πρόχειρου φαγητού ενοχοποιείται για νόσο Αλτσχάιμερ
Λονδίνο: Ποντίκια που σιτίστηκαν με πρόχειρο φαγητό για εννέα μήνες παρουσίασαν σημάδια εκδήλωσης μη φυσιολογικών εγκεφαλικών συμπλεγμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.
Λονδίνο: Ποντίκια που σιτίστηκαν με πρόχειρο φαγητό για εννέα μήνες παρουσίασαν σημάδια εκδήλωσης μη φυσιολογικών εγκεφαλικών συμπλεγμάτων που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με σουηδική έρευνα.
Τα ευρήματα προέρχονται από μια σειρά δημοσιευμένων μελετών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας και δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της πλέον συχνής μορφής άνοιας.
Εξετάζοντας τους εγκεφάλους των ποντικιών, οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τη Νόσο Αλτσχάιμερ του Ινστιτούτου, διαπίστωσαν ότι υπάρχει μια χημική αλλαγή που δεν είναι απίθανο να εντοπιστεί στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και χοληστερόλης συνδυαστικά με γενετικούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά αρκετές εγκεφαλικές ουσίες, και έτσι μπορεί να συνεισφέρουν στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Αν και η νόσο είναι ανίατη και επηρεάζει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη σκέψη και τη γλώσσα, τα πλέον προηγμένα φάρμακα επικεντρώνονται στην αφαίρεση των θρόμβων της β-αμυλοειδούς πρωτεΐνης που σχηματίζουν τις εγκεφαλικές πλάκες, οι επιστήμονες αναζητούν θεραπείες για να αντιμετωπίσουν τα τοξικά πλέγματα που προκαλούν τη μη φυσιολογική οικοδόμηση της πρωτεΐνης Τ.
Οι επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου με επικεφαλής την Δρ Σουσάνε Ακτεριν επικεντρώθηκαν στην γενετική μετάλλαξη apoE4 που εντοπίζεται στο 15-20% των ατόμων και είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Το γονίδιο εμπλέκεται και στην μεταφορά της χοληστερόλης.
Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια ήταν προγραμματισμένα έτσι ώστε ο οργανισμός τους να μιμηθεί την γονιδιακή μετάλλαξη των ανθρώπων, και σιτίστηκαν με διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη για τους εννέα μήνες, γεύματα που αντιπροσωπεύουν το διατροφικό περιεχόμενο του πρόχειρου φαγητού.
Τα ποντίκια παρουσίασαν χημικές αλλαγές στους εγκεφάλους, ένδειξη μη φυσιολογικής οικοδόμησης της πρωτεΐνης Τ όπως και σημάδια ότι η χοληστερόλη των τροφίμων μείωνε τα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης, της Arc, που εμπλέκεται στην αποθήκευση των αναμνήσεων.
Τελικά τα αποτελέσματα δίνουν κάποιες ενδείξεις για το πώς μπορεί να προληφθεί η νόσος Αλτσχάιμερ, αλλά απαιτείται συνεχή διερεύνηση του θέματος πριν δημιουργηθούν νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη νόσο.
health.in.gr
- LIVE: Έβερτον – Νότιγχαμ Φόρεστ
- Πώς θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι τη συνδεδεμένη ενίσχυση – Οι 15 ερωταπαντήσεις
- Θάσος: Προσποιήθηκε τον αδελφό της για να βρει την πρώην γυναίκα του ο 55χρονος
- LIVE: Ολυμπιακός – ΟΦΗ
- «Να μπλοκαριστεί!» – Σφοδρές αντιδράσεις για την εξαγορά της Warner Bros. από το Netflix – Τα πέντε σημεία
- Φάμελλος από το μπλόκο στα Πράσινα Φανάρια: Οι «γαλάζιες ακρίδες» φάγανε τα δισεκατομμύρια των τίμιων αγροτών

