Νέα Υόρκη: Τα άτομα με σοβαρή άπνοια ύπνου τείνουν να τρώνε λιγότερο υγιεινά από τα άτομα με ηπιότερα συμπτώματα άπνοιας και τα υγιή άτομα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Sleep Medicine.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου συμβαίνει ότι οι μαλακοί ιστοί στο πίσω μέρος του λαιμού καταρρέουν προσωρινά κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλώντας επαναλαμβανόμενες διακοπές της αναπνοής. Στα μείζονα συμπτώματα περιλαμβάνονται το ηχηρό ροχαλητό και η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στην παρούσα έρευνα, ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι μεταξύ 320 ενηλίκων που παρακολούθησε, όσοι είχαν σοβαρά συμπτώματα άπνοιας γενικά έτρωγαν τρόφιμα με χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά. Ενώ η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής άπνοιας ύπνου, τα ευρήματα της μελέτης δεν εξηγούνται από το βάρος των συμμετεχόντων.

Οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να συντελούν στην αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου που παρατηρείται συνήθως στους πάσχοντες από αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στο δείγμα της μελέτης, όσοι είχαν σοβαρή άπνοια ύπνου κατανάλωναν κατά μέσο όρο 9 επιπλέον γραμμάρια κορεσμένου λίπους και 88 έξτρα χιλιοστογραμμάρια χοληστερόλης ανά ημέρα συγκριτικά με ασθενείς που είχαν ήπια συμπτώματα άπνοιας ή ήταν υγιείς.

Επίσης οι έχοντες σοβαρή άπνοια γυμνάζονταν λιγότερο, αλλά ο συσχετισμός εξηγείται από το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας που χαρακτηρίζει τη συγκεκριμένη ομάδα. Αντίθετα, το περισσότερο λίπος και χοληστερόλη ήταν ανεξάρτητα του βάρους του ασθενή.

Η μελέτη δεν απέδειξε την ύπαρξη σχέσης μεταξύ κακής ποιότητας διατροφής και τη σχέση της με την σοβαρότητα της ανεπάρκειας ύπνου.

Συνεπώς, η παρούσα έρευνα δείχνει ότι η αποφρακτικά άπνοια ύπνου έχει έμμεση επίδραση στην καρδιά, μέσω του μη υγιεινού τρόπου διαβίωσης που χαρακτηρίζει τους ασθενείς.

health.in.gr