Η διατροφή της μητέρας τροποποιεί άμεσα την γεύση του μητρικού γάλακτος
Λονδίνο: Οι γεύσεις από τα σνακ που καταναλώνει μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα εντός λίγων λεπτών, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό New Scientist και στο επιστημονικό έντυπο Physiology and Behavior.
Λονδίνο: Οι γεύσεις από τα σνακ που καταναλώνει μια θηλάζουσα μητέρα μπορεί να περάσουν στο μητρικό γάλα εντός λίγων λεπτών, διαπιστώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο περιοδικό New Scientist και στο επιστημονικό έντυπο Physiology and Behavior.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 18 γυναίκες και του ζήτησαν να δώσουν δείγματα μητρικού γάλακτος πριν και μετά την κατανάλωση χαπιών που περιείχαν διάφορες γεύσεις. Η μπανάνα μπορούσε να ανιχνευθεί για μια ώρα μετά την κατανάλωσή της, ενώ η μενθόλη (έλαιο μέντας) για οκτώ ώρες.
Πάντως και παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η μητρική διατροφή επηρεάζει τη γεύση του θηλάζοντος βρέφους.
Οι μητέρες συχνά ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να διακόψει τον θηλασμό ή να ταραχθεί σε περίπτωση που αυτές έχουν καταναλώσει κάποια τροφή με βαριά γεύση.
Ωστόσο η παρούσα μελέτη δείχνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η γεύση θα αλλάξει μόνο για μερικές ώρες.
Εκτός από τη μπανάνα και τη μενθόλη, δοκίμασαν και χάπια που περιείχαν γλυκόριζα και αγριοκύμινο, τα οποία και τα δύο έφτασαν σε κορύφωση στο μητρικό γάλα δύο ώρες μετά την κατανάλωση τους.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι ο χρόνος που χρειάζονταν οι γεύσεις για να φτάσουν και να εξαφανιστούν από μητρικό γάλα είχαν μεγάλη διακύμανση μεταξύ των γυναικών. Πάντως όλες οι γεύσεις είχαν εξαφανιστεί από το μητρικό γάλα μετά από οκτώ ώρες.
Η Δρ Χέλεν Χαουσνερ εξηγεί ότι «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι μια ποικιλία γεύσεων στο μητρικό γάλα κάνουν το παιδί πολύ πιο δεκτικό σε νέες γεύσεις. Ο θηλασμός προετοιμάζει το παιδί για τις γευστικές αλλαγές και τις νέες εμπειρίες όταν θα αρχίσουν πλέον να τρώνε στέρεες τροφές».
Η ερευνήτρια σημειώνει ότι ενώ τα μη εσπεριδοειδή φρούτα τροποποιούν προσωρινά μόνον τη γεύση του μητρικού γάλακτος, άλλα χημικά συστατικά όπως αυτά που περιέχουν τα καρότα ή τα εσπεριδοειδή παράγουν περισσότερες αλλαγές.
Η ίδια επίδραση πάντως μπορεί να παραχθεί και από τις μητέρες που δεν θηλάζουν τα παιδιά τους, αν κάνουν αλλαγές ως προς την εμπορική μάρκα του γάλακτος που χορηγούν στο παιδί τους.
health.in.gr
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ

