Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β ή αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος ισχίου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον οργανισμό είναι γνωστό ότι αυξάνονται όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β μειώνονται. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δείχνει ότι η ομοκυστεΐνη και συγκεκριμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι ανεξάρτητα σχετικές με τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου.

Ο Δρ Ρόμπερτ Μακ Λιν και οι συνεργάτες του έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 1.000 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσαν ότι αυτοί που είχαν έλλειμμα βιταμίνη Β12 είχαν 60% περισσότερες πιθανότητες, συγκριτικά με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα, να υποστούν κάταγμα ισχίου σε διάστημα τεσσάρων ετών. Όμοιος κίνδυνος καταγράφηκε και μεταξύ αυτών με έλλειμμα σε βιταμίνη Β6.

Όταν οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, διαπίστωσαν ότι άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα της είχαν 50% με 70% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα ισχίου, ακόμα και όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β ελήφθησαν υπόψη.

Εργαστηριακά ευρήματα δείχνουν ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν ρόλο στην διατήρηση της οστικής πυκνότητας και μελέτες έχουν συσχετίσει τα χαμηλά επίπεδα τους με χαμηλή οστική μάζα.

Ο Δρ Μακ Λιν και οι συνεργάτες του παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης Β6 στους συμμετέχοντες έφθιναν και η οστική απώλεια επιταχυνόταν.

Αντίθετα, αν και η ομοκυστεΐνη σχετίζεται με τον κίνδυνο κατάγματος ισχίου, δεν συσχετίζεται με οστική απώλεια. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η πρωτεΐνη σχετίζεται με τα οστικά κατάγματα.

Οι διατροφικές αλλαγές και τα βιταμινούχα συμπληρώματα είναι εύκολες και αποτελεσματικές μεθόδους ελέγχου της βιταμίνης Β και της ομοκοκυστεΐνης.

Η βιταμίνη Β6 περιέχεται στις πατάτες, τις μπανάνες, τα φασόλια και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, ενώ η Β12 κυρίως στο κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά.

health.in.gr