
Δεν απειλείται η δημοκρατία στην Τουρκία, επιχειρεί να καθησυχάσει ο Ερντογάν
Μαχόμενος στο δικαστήριο για την πολιτική επιβίωση του ιδίου και του κυβερνώντος AKP, και με τη χώρα να δονείται στο ρυθμό των αποκαλύψεων για το παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να κατευνάσει τις ανησυχίες λέγοντας ότι η δημοκρατία δεν απειλείται.
51
Μαχόμενος στο δικαστήριο για την πολιτική επιβίωση του ιδίου και του κυβερνώντος AKP, και με τη χώρα να δονείται στο ρυθμό των αποκαλύψεων για το παρακρατικό δίκτυο Εργκένεκον, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι η δημοκρατία δεν απειλείται επιχειρώντας να κατευνάσει φόβους ότι η πολιτική κρίση μπορεί να τεθεί εκτός ελέγχου…
«Θέλω να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι το δημοκρατικό σύστημα λειτουργεί με τους θεσμούς και τους κανόνες του στην Τουρκία εντός του πλαισίου του νόμου» δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), σε ομιλία που αναμεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
«Η Τουρκία έχει την εμπειρία για να ξεπεράσει αυτή την επώδυνη περίοδο και να επιλύσει τα προβλήματά της με την εσωτερική δυναμική της. Ουδείς πρέπει να ανησυχεί» δήλωσε.
Οι τουρκικές χρηματαγορές σημείωσαν σημαντική πτώση αυτή την εβδομάδα λόγω ανησυχιών για παρατεταμένη πολιτική αστάθεια.
Η Τουρκία συγκλονίσθηκε αυτή την εβδομάδα από πληροφορίες ότι μια παράνομη υπερεθνικιστική οργάνωση, η Εργκένεκον, σχεδίαζε να προκαλέσει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης. Η αστυνομική έρευνα για την υπόθεση αυτή πραγματοποιείται, ενώ το AKP αμύνεται στο δικαστήριο έναντι κατηγοριών ότι προσπαθεί να εισαγάγει την κυριαρχία του Ισλάμ.
Είκοσι ένα πρόσωπα, περιλαμβανομένων δύο απόστρατων στρατηγών, γνωστών δημοσιογράφων και πολιτικών τέθηκαν υπό κράτηση την Τρίτη ως ύποπτοι για σχέσεις με την Εργκένεκον. Πέντε από τους υπόπτους αφέθηκαν την Παρασκευή ελεύθεροι, αλλά μπορεί να αντιμετωπίσουν κατηγορίες.
Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε πως οι δύο απόστρατοι στρατηγοί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα.
Τουρκικά αντιπολιτευόμενα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την έρευνα για την Εργκένεκον για να πλήξει τους επικριτές του AKP, καθώς δίνει μάχη για την επιβίωσή της στο δικαστήριο. «Πιστεύουμε πως δεν είναι δίκαιο να διατυπώνονται αστήρικτοι ισχυρισμοί πριν ανακοινωθεί το κατηγορητήριο [στην υπόθεση της Εργκένεκον]» δήλωσε ο Ερντογάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Μπενίτεθ: «Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε τη ροή του αγώνα, αλλά διαχειρίστηκε καλά το μομέντουμ ο Ολυμπιακός»
- Όλο νόημα σχόλιο Λαζόπουλου: «Να δουλεύουμε όλη μέρα και να βλέπουμε φίλους της κυβέρνησης να αρπάζουν εκατομμύρια;»
- Βρετανία: Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης Στάρμερ και Στρίτινγκ για την ηγεσία των Εργατικών
- Νέος εφιάλτης για 1.700 επιβαίνοντες σε κρουαζιερόπλοιο – Τι συνέβη στο «Ambition»
- LIVE: Μάντσεστερ Σίτι – Κρίσταλ Πάλας
- Λαζόπουλος για Άδωνι Γεωργιάδη: «Πολύ κουραστικό να γλείφεις όλη μέρα είναι – Σε παρακαλώ να μου στείλεις μήνυση»
