28

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό προσωπικά για την υπόθεση Siemens εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, προαναγγέλλοντας ότι το κόμμα του θα ζητήσει την επόμενη εβδομάδα σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, παρά τις εκκλήσεις μου για διαφάνεια, είναι άβουλος μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις, είναι υπό ομηρία» και, επιπλέον, διατύπωσε την άποψη ότι ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, είναι έκθετος, ύστερα από την αποκάλυψη του ταξιδιού του με παράγοντες επιχειρήσεων, οι οποίες διεκδικούσαν προμήθειες από το ελληνικό δημόσιο και δη από τομείς, στους οποίους προϊστατο ο κ. Λιάπης, ως υπουργός Μεταφορών.

«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μου, παρά την απαίτηση του λαού για διαφάνεια, είναι άβουλος μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις. Αδυνατεί και φοβάται να αναλάβει τις βασικές του ευθύνες. Ευθύνες, που έχει ως πρωθυπουργός της χώρας. Βρίσκεται υπό ομηρία.

»Προκαλεί πολιτικές εκτροπές, για να καλύψει τις αμαρτίες της κυβέρνησής του. Είναι πλέον μέρος του προβλήματος η κυβέρνηση αυτή, όχι μέρος της λύσης. Αποτελεί δε σοβαρότατο πολιτικό πρόβλημα η αποκάλυψη ότι, υπουργός που επόπτευε σημαντικούς δημόσιους φορείς, ήταν και φιλοξενούμενος εταιρείας, που διεκδικούσε και έπαιρνε προμήθειες απ’ αυτούς τους ίδιους δημόσιους φορείς.

»Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι απλώς τα παραστατικά του ξενοδοχείου. Οι πολίτες ρωτούν: Αυτό μόνο είναι το σκάνδαλο; Πού πήγαν τα τεράστια ποσά, για τα οποία μας μιλά η Δικαιοσύνη απ’ τη Γερμανία; Πάλι θα συγκαλυφθούν όλα, όπως και στις άλλες υποθέσεις; Το σκάνδαλο της SIEMENS, αλλά και η συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου, είναι βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Το αίτημα για σύγκληση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής είναι η πρώτη από τις πέντε πρωτοβουλίες, τις οποίες ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει το κόμμα του. Στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνονται οι εξής: Να στραφεί νομικά η κυβέρνηση κατά της Siemens, διεκδικώντας αποζημιώσεις· να ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας, όπως η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και η Αρχή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος»· να μη παίρνει προμήθειες του ελληνικού δημοσίου εταιρία, που έχει ομολογήσει ότι χορήγησε μίζες για να πάρει αναθέσεις.

Απάντηση Ρουσόπουλου

Η επίθεση του Γ.Παπανδρέου προκάλεσε την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ.Ρουσόπουλου, ο οποίος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ενημερώσει πού πήγε το ένα εκατομμύριο μάρκα που εισέρευσε στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και ποια συμφωνία επισφράγισαν ή ποια προκαταβολή εξυπηρέτησαν, όπως είπε.

«Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, χρειάζεται πράγματι θάρρος για την αλήθεια. Οφείλει, λοιπόν, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να αναλάβει με θάρρος και να μας ενημερώσει πού πήγε το ένα εκατομμύριο μάρκα που εισέρευσε στο κομματικό γραφείο του ΠΑΣΟΚ. Ποιά συμφωνία της Κυβέρνησης, στην οποίαν ο ίδιος ήταν βασικός υπουργός, επισφράγισαν ή ποια προκαταβολή εξυπηρετούσαν», δηλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

Ο υπουθργός Επικρατείας πρόσθεσε ότι ο κ. Παπανδρέου«ζητά σήμερα αυτό που ήδη χθες ανακοινώθηκε», δηλαδή την ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, ενώ «ζητά να διαμορφωθεί διαφανέστερο σύστημα χρηματοδότησης των κομμάτων και είναι ο ίδιος που την περασμένη Παρασκευή απέρριψε στη Βουλή την πρόταση του Πρωθυπουργού για τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής με ακριβώς το ίδιο αντικείμενο»

«Ο κ. Παπανδρέου, με τη σημερινή του δήλωση, δεν απευθυνόταν στους πολίτες. Προσπαθούσε να ανακτήσει δυνάμεις στο εσωκομματικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας των έντονων προβλημάτων που ο ίδιος αντιμετωπίζει» εκτίμησε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας:«Αν πραγματικά θέλει διαφάνεια, ας συμμετάσχει στη Διακομματική Επιτροπή. Αν πραγματικά θέλει να βρεθεί η αλήθεια, ας σταματήσει τις επιθέσεις κατά της Δικαιοσύνης που ερευνά ολοένα και σε μεγαλύτερο βάθος την υπόθεση».

«Η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, αλλά και η αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης φάνηκαν ανάγλυφα στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Και τότε πολλοί μιλούσαν για καθυστερήσεις και δήθεν συγκάλυψη. Διαψεύστηκαν περίτρανα από την πραγματικότητα. Θα διαψευστούν και στην υπόθεση που ερευνάται σήμερα», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε λόγο για
«αμηχανία της κυβέρνησης» και«έκδηλο εκνευρισμό», που«αποτυπώνονται ανάγλυφα στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου».

«Ο – αγχωμένος – εκπρόσωπος της κυβέρνησης της συσκότισης και της συγκάλυψης, δεν δικαιούται να ομιλεί για θάρρος και αλήθεια. Για θράσος, ίσως», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας ότι «ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν έπρεπε, ανέλαβε τις ευθύνες του».

«Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης, την οποία υπηρετεί ο κ. Ρουσόπουλος, θα αναλάβει επιτέλους τις δικές του ευθύνες;» διερωτάται ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ