103

«Ύβρη» και «δόλωμα» χαρακτήρισε ο Λίβυος ηγέτης Μοαμάρ Καντάφι την ίδρυση της Μεσογειακής Ένωσης, τασσόμενος κατά του σχεδίου που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, προειδοποιώντας πως αυτό θα αποτελέσει δούρειο ίππο κατά της αραβικής και αφρικανικής ενότητας.

Σε συνδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι ηγέτες της Ένωσης του Αραβικού Μάγρεμπ (UAM) και της Συρίας, η οποία ήταν αφιερωμένη στο προωθούμενο σχέδιο της Μεσογειακής Ένωσης (UPM), ο Καντάφι τάχθηκε ανοιχτά κατά της Ένωσης.

Προειδοποίησε ότι το σχέδιο της Μεσογειακής Ένωσης θα αποτελέσει δούρειο ίππο κατά της αραβικής και αφρικανικής ενότητας, χαρακτηρίζοντάς το ως «ύβρη» και «δόλωμα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας θεωρούν ευήθεις. Εμείς δεν ανήκουμε στις Βρυξέλλες. Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι στο Κάιρο και η Αφρικανική Ένωση στην Αντίς Αμπέμπα. Είμαστε μέλη του Συνδέσμου και της Ένωσης και δεν θα ριψοκινδυνεύσουμε σε καμία περίπτωση να προκαλέσουμε σχίσμα στην αραβική, ή την αφρικανική ενότητα. Θα πρέπει οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το κατανοήσουν αυτό».

«Εάν αυτοί θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας, θα πρέπει να το κάνουν μέσω του Καΐρου και της Αντίς Αμπέμπα», πρόσθεσε.

«Αυτό αποτελεί προσβολή κατά ημών των Αράβων και των Αφρικανών», δήλωσε ο Καντάφι.

Οι Αραβικές χώρες φοβούνται πως εάν ενταχθούν στη Μεσογειακή Ένωση, η θέσπιση της οποίας θα κηρυχθεί στις 13 Ιουλίου στο Παρίσι, κινδυνεύουν να χρειασθεί να έλθουν σ’ επαφή με τον μισητό εχθρό τους το Ισραήλ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Γερμανικό