91

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε έξω από την πρεσβεία της Δανίας στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ δεν υπάρχουν ξένοι ανάμεσά τους» δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας που βρέθηκε στο σημείο. Εξάλλου, αρκετά άτομα τραυματίστηκαν. Οι νεότερες ανακοινώσεις έδιναν μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων.

«Κανένας διπλωμάτης δεν είναι μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών», ανέφερε επίσημη πηγή, προσθέτοντας ότι ένας από τους νεκρούς πρέπει να ήταν ο Πακιστανός φρουρός της πρεσβείας.

Η έκρηξη -πιθανότατα επίθεση αυτοκτονίας- κατάστρεψε τοίχο του κτιρίου της διπλωματικής αποστολής και μια πύλη της, ενώ καταστράφηκε και το σημείο του δρόμου ακριβώς έξω από την πρεσβεία.

Η αστυνομία και τα πακιστανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο.

Ο Δανός πρωθυπουργός Αντρερς Φογκ Ρασμούσεν μίλησε για «επίθεση κατά της Δανίας», τόνισε όμως ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Περ Στιγκ Μέλερ καταδίκασε την «απαράδεκτη» αυτή ενέργεια και συγκάλεσε εκτάκτως υπουργικό συμβούλιο μετά την επίθεση εναντίον της πρεσβείας.

Ταυτόχρονα το υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη εξέδωσε νέα ταξιδιωτική οδηγία για το Πακιστάν, καλώντας Δανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Πακιστάν.

Οι Δανοί πολίτες που βρίσκονται σε αυτή τη χώρα της νότιας Ασίας καλούνται να είναι σε επαγρύπνηση. Η πρεσβεία της χώρας έκλεισε μέχρι νεωτέρας, ανακοινώθηκε.

Και η Νορβηγία έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία της στο Ισλαμαμπάντ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών στο Όσλο.

«Κλείσαμε την πρεσβεία μας. Είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε άλλο» απάντησε ο εκπρόσωπος όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει αν η Νορβηγία έχει δεχθεί απειλητικά μηνύματα.

Η δημοσίευση των «σκίτσων του Μωάμεθ» από εφημερίδες της Δανίας είχε προκαλέσει την οργή του μουσουλμανικού κόσμου. Οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας είχαν μάλιστα προειδοποιήσει ότι υπάρχει, λόγω των δημοσιέυσεων, αυξημένος κίνδυνος για επιθέσεις κατά της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ