Σταφύλια και μήλα συντελούν σε πρόληψη της αθηροσκλήρωσης
Νέα Υόρκη: Τα σταφύλια, τα μήλα και οι χυμοί τους μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη της αθηροσκληρωσης, όπως αποδεικνύει πειραματική έρευνα που έγινε σε τρωκτικά με υψηλή περιεκτικότητα στην διατροφή, λιπαρών και χοληστερόλης.
Νέα Υόρκη: Τα σταφύλια, τα μήλα και οι χυμοί τους μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη της αθηροσκληρωσης, όπως αποδεικνύει πειραματική έρευνα που έγινε σε τρωκτικά με υψηλή περιεκτικότητα στην διατροφή, λιπαρών και χοληστερόλης.
Οι χυμοί των φρούτων έχουν πιο ισχυρή αντι-αθηλοσκληρωτική επίδραση από τα ίδια τα φρούτα, γεγονός που αποδεικνύει για πρώτη φορά ότι ο χυμός έχει μείζονα επίδραση.
Τα περισσότερα φρούτα που καταναλώνουμε είναι σε κατεργασμένη μορφή, ενώ οι πληροφορίες για την διατροφική τους σύσταση αφορά τυπικά την αρχική μορφή τους.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Molecular Nutrition and Food Research, η Δρ Κέλλι Ντεκορντ από το Πανεπιστήμιο του Μοντπελιερ θέλησε να διερευνήσει πως ο χυμός μπορεί να επηρεάσει το περιεχόμενο των φαινολών συστατικών, ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα φρούτα.
Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της σίτισαν χαμστερ με σταφύλια, χυμό σταφυλιού, μήλα ή χυμό μήλου ή νερό μαζί με ένα διατροφικό σχήμα σχεδιασμένο να προάγει την αθηροσκλήρωση. Μια ομάδα ελέγχου τρωκτικών έκανε κανονική διατροφή.
Η ποσότητα φρούτων που κατανάλωναν καθημερινά τα πειραματόζωα ήταν ίση με τρία μήλα ή τρία τσαμπιά σταφυλιών που καταναλώνει καθημερινά ένας άνθρωπος. Τα χαμστερ έπιναν χυμό ίσο με τέσσερα ποτήρια καθημερινή κατανάλωσης για ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά.
Τα μήλα και τα σταφύλια είχαν περίπου την ίδια ποσότητα φαινολών, ενώ ερυθροκυανός χυμός σταφυλιού είχε δυόμισι φορές περισσότερες φαινόλες από τον χυμό μήλου.
Συγκριτικά με τα πειραματόζωα που έπιναν νερό, αυτές που έφαγαν φρούτα ή ήπια φρουτοχυμό είχαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, λιγότερο οξειδωτικό στρες και λιγότερη συσσώρευση λίπους στην αορτή. Ο ερυθροκυανός χυμός σταφυλιού είχε την ισχυρότερη επίδραση και μετά ακολουθούσαν τα ερυθροκυανά σταφύλια, ο χυμός μήλου και τέλος τα μήλα.
Η μελέτη δείχνει ότι η ποσότητα των φαινολών που περιέχουν οι τροφές έχουν άμεση επίδραση στις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά στα φρούτα, όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή επίσης μπορεί να συντελούν στις επιδράσεις τους στον οργανισμό.
health.in.gr
- Έφτασε στην Αστάνα ο Ολυμπιακός – Υπό το μηδέν η θερμοκρασία (vids)
- Ο μεγαλύτερος αγώνας του Ρόμπι Φάουλερ
- Επίθεση με μολότοφ στο ΑΤ Κυψέλης – Φωτιά σε κάδους στη Δροσοπούλου
- Προς αλλαγή του κανονισμού για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης – Πότε αναμένονται ανακοινώσεις
- Επιστροφή ενοικίου: Τι ισχύει για τις τροποποιητικές δηλώσεις – Οι προθεσμίες και οι πληρωμές
- Oλυμπιακός – ΠΟ Αγίου Θωμά 11-0: Νέα ισοπεδωτική εμφάνιση των «ερυθρόλευκων»

