
Αρνείται το ΕΔΑΔ την χορήγηση ασύλου σε οροθετική γυναίκα από την Ουγκάντα
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την αίτηση χορήγησης ασύλου οροθετικής γυναίκας από την Ουγκάντα για παραμονή στη Βρετανία, με το σκεπτικό ότι και στην Ουγκάντα θα μπορούσε να έχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη.
95
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) απέρριψε την αίτηση χορήγησης ασύλου οροθετικής γυναίκας από την Ουγκάντα για παραμονή στη Βρετανία, με το σκεπτικό ότι και στην Ουγκάντα θα μπορούσε να έχει την απαιτούμενη ιατρική περίθαλψη.
Οι δικηγόροι της γυναίκας υποστήριξαν ότι η έλλειψη της κατάλληλης φροντίδας στη χώρα της θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για την ίδια και να την οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο. Η υπεράσπισή της γυναίκας υπογράμμισε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση.
Το 2001 είχε ζήτήσε άσυλο από τη Βρετανία αλλά η αίτηση απορρίφθηκε και η γυναίκα άσκησε έφεση.
Αντίθετα, η βρετανική κυβέρνηση, όπως αναφέρει το BBC, υποστήριξε ότι και στην Ουγκάντα είναι διαθέσιμα όλα τα φάρμακα -και μάλισταεπιχορηγούμενα, όπως υποστήριξε το αρμόδιο για την υπόθεση υπουργείο Εσωτερικών-για την θεραπεία κατά τουιού HIV που διατίθενται και στην Βρετανία.
Το ΕΔΑΔ συμφώνησε με την άποψη της βρετανικής κυβέρνησης.
Η γυναίκα, τα στοιχεία της οποίας δεν έγιναν γνωστά, είχε βιαστεί από κυβερνητικούς στρατιώτες γιατί σχετίζοταν με αντικυβερνητική δύναμη ανταρτών. Το 1998 της διαγνώστηκε η μόλυνση από τον HIV σε προχωρημένο στάδιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συρία: Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
- Σουδάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Ιράν: Απαγχονίστηκαν 2 άνδρες, ο ένας για «κατασκοπεία» υπέρ της Μοσάντ και ο άλλος γιατί «σκότωσε» αστυνομικό
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 2 ετών σε πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ για την παράνομη διακίνηση κεταμίνης
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν
- Περού: Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σάντσες περνάει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
