
Νέα παρέμβαση Γκιουλ στη διαμάχη με το δικαστικό σώμα για την απαγόρευση του AKP
Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προειδοποιεί ότι μπορεί να είναι διαρκής και μη αναστρέψιμη η ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα και τους στόχους της Τουρκίας από τη διαμάχη μεταξύ του κυβερνώντος AKP και του δικαστικού σώματος που επιδιώκει την απαγόρευση του κόμματος.
51
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δηλώνει σε νέα παρέμβασή του τη Δευτέρα ότι η διαμάχη μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και του δικαστικού κατεστημένου θα μπορούσε να προκαλέσει διαρκή ζημιά στη χώρα.
«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτές οι πολιτικές και νομικές συζητήσεις να υποσκάψουν τη σταθερότητα, το γόητρο και τα κέρδη που με τόσο κόπο αποκτήσαμε, και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στα στρατηγικά συμφέροντα και στους στόχους της Τουρκίας» αναφέρει ο Γκιουλ σε ανακοίνωσή του.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος -προερχόμενος από τους κόλπους του AKP- αναφέρει ότι συνεχίζει να έχει επαφές με τις εμπλεκόμενες πλευρές της διαμάχης.
Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ πρόκειται να συναντηθεί αργότερα τη Δευτέρα με τον πρόεδρο του Εφετείου, ο επικεφαλής εισαγγελέας του οποίου έχει κινήσει τη νομική διαδικασία για την απαγόρευση λειτουργίας του AKP.
Η Τουρκία βυθίστηκε σε πολιτική κρίση τον περασμένο Μάρτιο όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε να μελετήσει το αίτημα απαγόρευσης της λειτουργίας του AKP, το οποίο υποβλήθηκε με το σκεπτικό ότι το κυβερνών κόμμα επιδίδεται σε ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους.
Η προσφυγή, που κατατέθηκε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας, περιλαμβάνει το αίτημα πενταετούς αποκλεισμού από την πολιτική ζωή της Τουρκίας 71 κορυφαίων στελεχών του AKP, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του ίδιου του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Το AKP, το οποίο εξασφάλισε 47% των ψήφων στις εκλογές του 2007, αποκρούει τους ισχυρισμούς του εισαγγελέα και αντιτείνει ότι το διάβημα του τελευταίου υποκρύπτει πολιτικά κίνητρα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Συρία: Ερευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ, ζητά η Διεθνής Αμνηστία
- Σουδάν: Ελλειψη πολιτικής βούλησης για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος, καταγγέλλουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
- Ιράν: Απαγχονίστηκαν 2 άνδρες, ο ένας για «κατασκοπεία» υπέρ της Μοσάντ και ο άλλος γιατί «σκότωσε» αστυνομικό
- Θάνατος Μάθιου Πέρι: Φυλάκιση 2 ετών σε πρώην παραγωγό του Χόλιγουντ για την παράνομη διακίνηση κεταμίνης
- Διαψεύδουν τα ΗΑΕ ότι ο Νετανιάχου επισκέφθηκε τη χώρα, μεσούντος του πολέμου κατά του Ιράν
- Περού: Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Σάντσες περνάει στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών
