Συντονισμό κυβέρνησης για τον τουρισμό ζητά ο ΣΕΤΕ, συγκράτηση τιμών ο Κ.Καραμανλής
Το συντονισμό των συναρμόδιων για τον τουρισμό υπουργείων από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν.Αγγελόπουλος. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο Κ.Καραμανλής ζήτησε συγκράτηση τιμών για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.
53
Το συντονισμό των συναρμόδιων για τον τουρισμό υπουργείων από τον πρωθυπουργό ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ν.Αγγελόπουλος. Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο Κ.Καραμανλής ζήτησε συγκράτηση τιμών για τη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους επαγγελματίες του κλάδου απηύθυνε έκκληση να συγκρατήσουν τις τιμές, κάνοντας λόγο για την ανάγκη έμπρακτης στήριξης του εσωτερικού Τουρισμού. «Συγκρατώντας τις τιμές, διευκολύνονται οι Έλληνες "να επιλέγουν Ελλάδα", έγκαιρα, όλο το χρόνο. Συγκρατώντας τις τιμές, κερδίζει η Οικονομία, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Όλοι μαζί μπορούμε να μετατρέψουμε τη διεθνή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Όλοι, ο καθένας από τη θέση στην οποία βρίσκεται, οφείλουμε να αποδεικνύουμε, στην πράξη, ουσιαστική κοινωνική ευθύνη» σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι προχωρά η καταγραφή όλων των τουριστικών καταλυμάτων, καθώς και η αποτύπωση των χαρακτηριστικών τους, έτσι ώστε να θεσπιστεί ένα αντικειμενικό σύστημα (αστεριών και κλειδιών) για την ταξινόμησή τους. Τόνισε, δε, ότι ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια εργαζόμενων και επισκεπτών.
Παράλληλα, σημείωσε ότι προετοιμάζεται συγκροτημένο σχέδιο εκσυγχρονισμού σειράς αεροδρομίων, είτε με συμβάσεις παραχώρησης ορισμένου χρόνου, είτε με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, χωρίς να θίγεται το καθεστώς των εργαζόμενων. Επιδιώκεται η βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν και η αναβάθμιση της εικόνας που δίνει η χώρα μας στα μάτια του επισκέπτη, παρατήρησε και ανέφερε ότι επιδιώκεται, ταυτόχρονα, η ανάπτυξη πρόσθετων επενδυτικών δράσεων γύρω από αυτά και η δημιουργία νέων τουριστικών πόλων.
Σύμφωνα με τον Κ.Καραμανλή, προχωρεί η χωροθέτηση τουριστικών λιμανιών και η προκήρυξη πλειοδοτικών διαγωνισμών για τους φορείς της διαχείρισής τους, ενώ είναι σε προχωρημένο στάδιο οι διαδικασίες που στόχο έχουν να αξιοποιηθούν ξενοδοχεία, μαρίνες, ιαματικές πηγές. Ακόμη, είπε ότι προετοιμάζονται νέοι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση σειράς τουριστικών ακινήτων, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) για την αναβάθμιση υποδομών που διαχειρίζεται η ίδια, (στον Παρνασσό, τον Καϊάφα, την Κεντρική Ελλάδα, τη Χαλκιδική, αλλά και την Αθήνα, με έμφαση στον εκσυγχρονισμό του Εκθεσιακού Κέντρου Ελληνικού).
Χιονοδρομικά και Ιαματικά Κέντρα, έργα που αφορούν στον Πράσινο Τουρισμό, τον Οικοτουρισμό, τον Αθλητικό, αλλά και το Συνεδριακό Τουρισμό είναι προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής μας, επισήμανε ο πρωθυπουργός. Επιπλέον, είπε ότι προωθείται το αναγκαίο οργανωτικό και θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίσει την ανάπτυξη του Αγροτουρισμού, με σύγχρονους όρους και ποιοτικές προδιαγραφές.
Αναφερόμενος στην ανεκτίμητη συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη που παρέχει η πολιτιστική κληρονομιά και, γενικότερα, η δύναμη του ελληνικού πολιτισμού, όπως η Ακρόπολη, η Ολυμπία, οι Δελφοί, οι Μυκήνες, η Κνωσός, η Βεργίνα, που ελκύουν το ενδιαφέρον ολόκληρου του Κόσμου, ανέφερε ότι εξελίσσονται, ήδη, συγκροτημένες δράσεις, για την περαιτέρω ανάδειξη των μνημείων και των χώρων-συμβόλων του ελληνικού Πολιτισμού, ενώ προετοιμάζεται για να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του, μέσα στο 2008, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ακόμη, ανέφερε ότι αναβαθμίζεται, συνεχώς, το Ελληνικό Φεστιβάλ στην Αθήνα και την Επίδαυρο.
Για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν ήδη καταρτιστεί Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια, ανάμεσα στα οποία και αυτό για τον Τουρισμό, το οποίο σύντομα εισέρχεται για διαβούλευση στο Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού. Εξάλλου για την προστασία του περιβάλλοντος διατίθενται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου περισσότερα από 4 δισ. ευρώ, για έργα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ειδική αναφορά έκανε ο Κώστας Καραμανλής και στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που προωθούν την αειφορία στον τουριστικό τομέα, τονίζοντας ότι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο για τη νέα προγραμματική περίοδο, με συνολικούς (κοινοτικούς και εθνικούς) πόρους που ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, κατευθύνει πάνω από το 80% των αναπτυξιακών δράσεών του στην ελληνική περιφέρεια. Παράλληλα ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος στηρίζει τουριστικές επενδύσεις σ ολόκληρη τη χώρα, επισήμανε ο πρωθυπουργός
Έως σήμερα, είπε, έχουν εγκριθεί συνολικά, περίπου, 880 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση επιχειρήσεων στον τομέα του Τουρισμού και έχουν ωφεληθεί γύρω στις 6.000 τουριστικές επιχειρήσεις.
«Η στρατηγική μας είναι σταθερή και αδιαπραγμάτευτη. Είναι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις. Είναι στρατηγική που προτάσσει το κοινωνικό αποτέλεσμα. Στρατηγική δημιουργική και προοδευτική. Και η στρατηγική αυτή δεν εγκαταλείπεται, δεν ανακόπτεται, δεν αναστέλλεται. Συνεχίζουμε απαρέγκλιτα τις μεταρρυθμίσεις, για δυναμική ανάπτυξη σ ολόκληρη τη χώρα. Συνεχίζουμε αποφασιστικά τις μεταρρυθμίσεις για το παρόν και το μέλλον, για τις σημερινές και τις αυριανές γενιές. Συνεχίζουμε με απαράβατο γνώμονα το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον» κατέληξε ο Κ.Καραμανλής.
Από την πλευρά του, ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος πρότεινε το συντονισμό της δράσης των συναρμοδίων για τον τουρισμό υπουργείων από τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι η επιλογή αυτή κρίνεται αναγκαία, αφού από τον τουρισμό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αύξηση του ΑΕΠ, της απασχόλησης, η περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και ο περιορισμός του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των εισοδημάτων.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας, στη χάραξη των μεσομακροπροθέσμων προγραμμάτων του, οφείλει να οριοθετήσει την έκταση και το ρόλο του τουρισμού, με στόχο την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος από τις δραστηριότητες των επιμέρους κλάδων του.
Παράλληλα, όπως είπε, είναι αναγκαία η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών πόρων του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει δράσεις που, κατά κανόνα, τυγχάνουν χαμηλής προτεραιότητας σε άλλα υπουργεία.
Για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, που απασχολεί τον κλάδο του τουρισμού, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι μπορεί να διαμορφώσει ένα πλαίσιο ισόρροπης ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος, αφού εμπλουτιστεί με τις προτάσεις βελτίωσης που κατετέθησαν από τους φορείς του τουρισμού και από τους άλλους κοινωνικούς φορείς.
Τέλος, αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ 2007-2013, τόνισε ότι ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων πρέπει να κατευθυνθεί σε επενδύσεις υποδομής ευθέως συνδεόμενες με τις τουριστικές περιοχές, αναπτυγμένες κι αναπτυσσόμενες, προκειμένου «να σταματήσει το παράδοξο της χώρας μας, να προχωράνε ανεξέλεγκτα οι ανωδομές και να υστερούν κατά πολύ οι υποδομές».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ηράκλειο: Στη φυλακή 39χρονος που επιτέθηκε με τσεκούρι σε μητέρα με το ανήλικο παιδί της
- Ο Τραμπ θεωρείται «εχθρός της Ευρώπης» – Η δημοσκόπηση σε επτά ευρωπαϊκές χώρες
- Θεσσαλονίκη: Ανήλικος χτύπησε την αδερφή του και την έστειλε στο νοσοκομείο
- Αποκάλυψη της «ΑS»: «Η Ρεάλ Μαδρίτης συμφώνησε με το NBA Europe» (pic)
- Σέρρες: Πήγε να παραλάβει δέμα με ναρκωτικά, τον πρόλαβε ο… «Roxy»
- Κηδεία του Valentino – Το Χόλιγουντ και η βιομηχανία της μόδας αποχαιρετούν τον «Τελευταίο Αυτοκράτορα»