Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση διαρκείας στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ και νεφρική νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Ισφαχάν με επικεφαλής την Δρ Λέιλα Αζαντμπακχτ διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας έχει σημαντική θετική επίδραση στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου και τους σχετικούς με τους νεφρούς βιοδείκτες μεταξύ των διαβητικών τύπου ΙΙ με νεφρική νόσο.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 41 ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ για τέσσερα χρόνια. Είκοσι ασθενείς έκαναν διατροφή με 35% περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη, 35% δομημένη πρωτεΐνη σόγιας και 30% φυτική πρωτεΐνη.

Οι υπόλοιποι 21 ασθενείς που αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου έκαναν διατροφή αποτελούμενη από 70% ζωική πρωτεΐνη και 30% φυτική πρωτεΐνη. Οι ασθενείς αυτοί υποβλήθηκαν στην ίδια φαρμακευτική αγωγή με την ομάδα της σόγιας, με μόνο διαφορά την απουσία της πρωτεΐνης σόγιας.

Συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς της ομάδας παρέμβασης είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Επιπλέον, τα επίπεδα της κυκλοφορούσας C αντιδρώσας πρωτεΐνης που σηματοδοτούν φλεγμονή στον οργανισμό, ήταν μειωμένα όπως και γνωστοί δείκτες της νεφρικής νόσου.

Μεσοπρόθεσμες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τέτοια οφέλη από την πρωτεΐνη σόγιας, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πρώτη έρευνα που αποδεικνύει αυτά τα οφέλη ως συνέπεια της σταθερής μακροχρόνιας κατανάλωσης.

health.in.gr