Συστατικό της σόγιας μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα της φυτικής ουσίας genistein στο αίμα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες με αυξημένα επίπεδα της φυτικής ουσίας genistein στο αίμα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology.
Η genistein είναι μια εκ των μειζόνων ισοφλαβόνων, φυτικά συστατικά που εμπεριέχονται στον καρπό της σόγιας, τα ρεβίθια και άλλα λαχανικά που είναι δομικά όμοια με τα οιστρογόνα και πιστεύεται ότι προσδένονται στους υποδοχείς οιστρογόνων των κυττάρων του σώματος.
Ενώ αρκετές έρευνες έχουν σχετίσει την κατανάλωση σόγιας με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, άλλες μελέτες δεν έχουν διαπιστώσει προστατευτικό όφελος. Ορισμένες ζωικές έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, ότι η genistein μπορεί να παρακινήσει την εκδήλωση όγκων και την ανάπτυξή τους. Ωστόσο η παρούσα έρευνα δεν καταδεικνύει κάτι τέτοιο ειδικά για τις γυναίκες που προσλαμβάνουν την genistein μέσω των τροφών.
Ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αντικαρκινικού Κέντρου της Ιαπωνίας στο Τόκιο με επικεφαλής τον Δρ Μοτοκι Ιβασακι έθεσε υπό 10ετή ιατρική παρακολούθηση 24.226 γυναίκες 40-69 ετών που είχαν δώσει δείγμα αίματος και είχαν συμπληρώσει διατροφικό ερωτηματολόγιο. Κατά τη διάρκεια της έρευνας 144 γυναίκες διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού.
Όταν οι επιστήμονες διαχώρισαν τις γυναίκες ανάλογα με τα επίπεδα της genistein στο αίμα στην αρχή της έρευνας, διαπίστωσαν ότι το ένα τέταρτο με τα υψηλότερα επίπεδα είχε 65% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του μαστού από το ένα τέταρτο των γυναικών με τα χαμηλότερα επίπεδα genistein.
Δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών με μέτρια επίπεδα του συστατικού.
Ενώ οι περισσότερες έρευνες για τις ισοφλαβόνες της σόγιας έχουν χρησιμοποιήσει διατροφικά ερωτηματολόγια, η παρούσα μελέτη έκανε άμεση μέτρηση του πλάσματος ισοφλαβόνων, που παρέχει όχι μόνο έναν δείκτη της κατανάλωσης αλλά και την απορρόφησης και του μεταβολισμού τους.
Κατά πόσο τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν και τις γυναίκες των δυτικών χωρών δεν είναι ξεκάθαρο. Οι Ιαπωνέζες πάντως τυπικά καταναλώνουν ισοφλαβόνες σόγιας σε τακτική βάση από μικρή ηλικία, γεγονός που μπορεί να επηρεάζει την επίδραση των συστατικών αυτών στην εκδήλωση του καρκίνου του μαστού.
health.in.gr
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
- Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]
- Nikon Comedy Wildlife Awards 2025: Γορίλας μπαλαρίνος στην κορυφή – Από αλεπούδες break-dancers σε ερωδιό σέρφερ, όλοι οι νικητές
- Phishing: Πώς εξελίχθηκαν οι επιθέσεις το 2025
- Βουλιαγμένη – Ολυμπιακός 10-12: Πήραν το ντέρμπι κι έκαναν το «12Χ12» οι ερυθρόλευκες
- Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]

