Ουάσιγκτον: Οι μεσήλικες άνδρες που τρώνε επτά ή περισσότερα αβγά την εβδομάδα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρώιμου θανάτου, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι άνδρες με διαβήτη που δεν έτρωγαν καθόλου αβγά κινδύνευαν να αποβιώσουν επίσης κατά τη διάρκεια της 20ετους διάρκειας της έρευνας.

Οι άνδρες χωρίς διαβήτη μπορούν να τρώνε έως έξι αβγά την εβδομάδα χωρίς κίνδυνο θανάτου, εξηγεί ο Δρ Λουκ Ντους και ο Δρ Μάικλ Γκαζιάνο από το Νοσοκομείο Brigham and Women και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 21.327 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα Physicians Health Study, οποία εστιαζόταν στην παρακολούθηση ιατρών από το 1981 οι οποίοι ανέφεραν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στοιχεία για την υγεία τους και τον τρόπο ζωής τους.

Εντός 20 ετών, 1.550 άνδρες υπέστησαν έμφραγμα, 1.342 εγκεφαλικό επεισόδιο και περισσότεροι από 5.000 απεβίωσαν.

Η κατανάλωση αβγών δεν συσχετίστηκε με έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Αλλά οι άνδρες που έτρωγαν επτά αβγά την εβδομάδα ή περισσότερα είχαν 23% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν εντός της 20ετίας.

Ωστόσο, μεταξύ των ανδρών με διαβήτη, η μη κατανάλωση αβγών συσχετιζόταν με μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αίτιο, ενώ προέκυψαν στοιχεία και για μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι άνδρες που έτρωγαν περισσότερα αβγά ήταν μεγαλύτεροι, παχύτεροι, έτρωγαν περισσότερα λαχανικά αλλά λιγότερα δημητριακά στο πρωινό γεύματα και ήταν πιθανότερο να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν και λιγότερο πιθανό να αθλούνται, παράγοντες που όλοι επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος και θανάτου.

Τα αβγά είναι πλούσια σε χοληστερόλη, η οποία σε υψηλή ποσότητα μπορεί να προκαλέσει απόφραξη των αρτηριών και αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Ο Δρ Ρόμπερτ Εκελ από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας σημειώνει ότι «οι μεσήλικες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Τα αβγά βρίσκονται και ως συστατικό στα περισσότερα τρόφιμα συνεπώς δεν είναι ούτε καλά ούτε κακά και μπορούν σίγουρα να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής».

health.in.gr