95

Στο καθήκον της Βρετανίας να αποκαταστήσει την ενότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε ο επί σειρά ετών υπουργός Πολιτισμούς της Γαλλίας και βουλευτής Ζακ Λανγκ.

«Αποτελεί καθήκον της Βρετανίας προς την Ελλάδα να αποκατασταθεί η ενότητα των Γλυπτών» ανέφερε για να προσθέσει ότι «τα Γλυπτά ανήκουν σε ένα μνημείο το οποίο λεηλατήθηκε σε μια άλλη εποχή, την περίοδο της Αποικιοκρατίας. Για την Βρετανία θα ήταν διαπιστευτήριο καλής θελήσεως να συνειδητοποιήσει την αξία μιας τέτοιας ενέργειας.»

«Από την άλλη, μια τέτοια χειρονομία θα έδινε στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης μεγαλύτερη επιτυχία και σπουδαιότητα» τόνισε ο Ζακ Λανγκ μετά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με αφορμή την τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου που διεξάγεται για δεύτερη χρονιά στις εγκαταστάσεις του ΚΘΒΕ.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι ο Ζακ Λανγκ «στηρίζει την εθνική προσπάθεια (για την επιστροφή των Γλυπτών) εδώ και πολλά χρόνια, και πολύ περισσότερο τώρα που ανοίγει το Νέο Μουσείο Ακρόπολης» ενώ προσέθεσε ότι «θα έχουμε την δημόσια συμπαράστασή του για αυτό το μεγάλο εθνικό θέμα».

Ο Ζακ Λανγκ ήταν στενός φίλος της Μελίνας Μερκούρη, στην οποία, όπως τόνισε ο ίδιος, είχε προσφέρει την έμπρακτη υποστήριξη του για την επιστροφή των Γλυπτών ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατό να επιστραφούν τα Γλυπτά.

Απονεμήθηκαν τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου

Το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Πολιτισμού παρέστη στην τελετή λήξης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης ενώ παρών ήταν και ο Ζακ Λανγκ που είναι επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου.

Στους βραβευμένους για το 2008 περιλαμβάνονται ο Γάλλος σκηνοθέτης Πατρίς Σερό, ο Πολωνός σκηνοθέτης Κριστώφ Βαρλικόφσκι και το θεατρικό σχήμα Πρωτόκολλο Ρίμινι από τη Γερμανία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ