Νέα Υόρκη: Τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών ενδεχομένως να μειώνουν το κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, ειδικά στις γυναίκες που είναι φορείς μιας συγκεκριμένης γονιδιακής μετάλλαξης που σχετίζεται με τη νόσο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Βαντερμπιλτ διαπίστωσαν μεταξύ περισσοτέρων από 6.000 Κινέζων γυναικών, ότι αυτές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση λάχανου και λευκού γογγυλιού είχαν κατά κάποιο τρόπο χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης μετεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που είχαν την χαμηλότερη κατανάλωση των προαναφερόμενων λαχανικών.

Το κινέζικο λάχανο και τα λευκά γογγύλια είναι δύο λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών, που αποτελούν βασικό συστατικό της κινεζικής διατροφής. Στα δυτικά διατροφικά σχήματα, τα πιο συχνά σταυρανθή λαχανικά είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο. Τα λαχανικά περιέχουν συγκεκριμένα συστατικά που ο οργανισμός μετατρέπει σε ισοθειοκυανάτες, οι οποίες πιστεύετε ότι έχουν αντικαρκινικές επιδράσεις.

Στην παρούσα μελέτη, η υψηλή κατανάλωση κινέζικου λάχανου και λευκών γογγυλιών συσχετίστηκε με μετρίως μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Το όφελος ήταν ισχυρότερο μεταξύ των γυναικών που ήταν φορείς δύο αντιγράφων μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης του γονιδίου GSTP1.

Μεταξύ αυτών των γυναικών, αυτές που είχαν την υψηλότερη κατανάλωση οποιουδήποτε λαχανικών των σταυρανθών είχαν σχεδόν μισό κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκριτικά με αυτές που έτρωγαν ελάχιστα από τα συγκεκριμένα λαχανικά.

Το GSTP1 είναι ένα ένζυμο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού από πιθανές καρκινογόνες ουσίες. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φορείς της μετάλλαξης Val αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες-φορείς δύο αντιγράφων της μετάλλαξης Val, είχαν όντως αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού πριν την εμμηνόπαυση από τις γυναίκες με άλλες μεταλλάξεις του GSTP1.

Η περίσσεια κινδύνου όμως ήταν ουσιαστικά μειωμένη στις γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα λαχανικά από την οικογένεια των σταυρανθών.

Η μελέτη πάντως θα πρέπει να ερμηνευθεί με μεγάλη προσοχή καθώς αυτό που διαπιστώνει είναι ότι η διατροφή μπορεί να είναι ένας εκ των παραγόντων μείωσης των επιδράσεων της γενετικής επιρρέπειας για τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ενδεχομένως τα άτομα που είναι φορείς δύο αντιγράφων της μετάλλαξης Val του γονιδίου GSTP1 να εκκρίνουν ταχύτερα τις ωφέλιμες ισοθειοκυανάτες και η κατανάλωση περισσότερων λαχανικών να συντελεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα.

health.in.gr