28

Με διαδικασίες εξπρές, μέχρι τον Ιούνιο, ετοιμάζεται η κυβέρνηση να προχωρήσει όλα τα επώδυνα μέτρα που έχουν στα συρτάρια τους οι υπουργοί, επιλέγοντας την οδό της μετωπικής σύγκρουσης διαρκείας με τα συνδικάτα, μετά τα πολιτικά «τραύματα» που υπέστη λόγω Ασφαλιστικού.

Ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής με την αναφορά του την Παρασκευή στη Βουλή, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, προσδιόρισε σαφώς το πλαίσιο όπου θα κινηθεί η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα και φάνηκε αμετακίνητος.

Με την επισήμανσή του ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος, ο κ. Καραμανλής περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις του χρησιμοποιώντας τη φράση: «Το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις».

Αυτές οι «τολμηρές αποφάσεις» κατά την κυβέρνηση αφορούν το αποκαλούμενο και δεύτερο κύμα των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προετοιμάζονται.

Η εφημερίδα Τα Νέα, συνοψίζει τις αλλαγές αυτές στις ακόλουθες:

Νέος διοικητικός χάρτης της χώρας: Το επόμενο μεγάλο βήμα που μπορεί να προβληθεί ως «μεταρρυθμιστική κίνηση» θα είναι ο «Καποδίστριας Νο 2», τον οποίο ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει έως το τέλος Ιουνίου. Μέσα από το νέο σχέδιο συνενώσεων η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μειωθούν τουλάχιστον κατά 50% οι δήμοι και κοινότητες.

Ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων: Το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστούν και οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίες δεν θα προωθηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτοτελές νομοσχέδιο, αλλά θα συμπεριληφθούν στην πρόταση νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Προώθηση ιδιωτικοποιήσεων: Το σχέδιο για τους εμπορευματικούς σταθμούς των λιμανιών πέρασε ήδη από τη Βουλή. Με φόντο τον ΟΤΕ, ακολουθούν αεροδρόμια, ΕΛΤΑ (σε πρώτο στάδιο τις Ταχυμεταφορές), ενώ επισπεύδονται οι κινήσεις για την Ολυμπιακή. Σχέδια ιδιωτικοποίησης υπάρχουν και για τον ΟΣΕ.

Νέος χωροταξικός σχεδιασμός: Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ.Σουφλιά, που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης, να μπει σε φάση υλοποίησης πριν από το τέλος του εξαμήνου.

Εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ: Το υπουργείο Μεταφορών εμφανίζεται έτοιμο να εφαρμόσει το «μοντέλο ΟΤΕ», που ενισχύει το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα και αλλάζει το εργασιακό καθεστώς για τους νέους υπαλλήλους, και στις άλλες ΔΕΚΟ.

Ο πρωθυπουργός, φέρεται να κατέληξε στην απόφαση να ανοίξει τώρα η κυβέρνηση όλο το πακέτο των λεγόμενων «μεταρρυθμίσεων», και να υποστεί ταυτόχρονα όλο το πολιτικό κόστος από τις αλλαγές, μέσα από διαδοχικές συνομιλίες που είχε τις τελευταίες ημέρες.

Το σκεπτικό, όπως σημειώνει η εφημερίδα, είναι απλό: τώρα που οι πολίτες, έτσι και αλλιώς, είναι δυσαρεστημένοι με το Ασφαλιστικό, ας αδράξουμε την ευκαιρία ώστε μέσα στο καλοκαίρι να κλείσει ο κύκλος της μεγάλης φθοράς και από το φθινόπωρο η κυβέρνηση να ακολουθήσει, με φιλολαϊκές κινήσεις, σε πορεία ανάκαμψης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ