Ανάκαμψη, έπειτα από τέσσερις μήνες, για τον δείκτη οικονομικού κλίματος το Φεβρουάριο
Ανέκαμψε το Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς υποχώρησης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), φθάνοντας τις 102,7 μονάδες, από 100,6 μονάδες τον Ιανουάριο.
27
Ανέκαμψε το Φεβρουάριο, μετά από τέσσερις μήνες συνεχούς υποχώρησης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), φθάνοντας τις 102,7 μονάδες, από 100,6 μονάδες τον Ιανουάριο.
Ο δείκτης υπερτερεί έναντι του αντίστοιχου δείκτη σε ΕΕ και ευρωζώνη και κινείται υψηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου του, ωστόσο συνιστά τη δεύτερη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 20 μηνών.
Η βελτίωση του κλίματος αγγίζει όλους τους επιχειρηματικούς τομείς -πλην βιομηχανίας- αλλά και τους καταναλωτές.
Αναλυτικά, στη Βιομηχανία εξασθενούν οι προσδοκίες για την παραγωγική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, οι εκτιμήσεις για τον όγκο των παραγγελιών, αλλά και οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων.
Αντίθετα, στις Υπηρεσίες το κλίμα βελτιώνεται σημαντικά, καθώς οι επιχειρήσεις του τομέα εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένες από την εξέλιξη της ζήτησης του τελευταίου τριμήνου και την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, ενώ και οι προσδοκίες για τη ζήτηση στο προσεχές τρίμηνο είναι αισιόδοξες.
Το ίδιο συμβαίνει και στο Λιανικό Εμπόριο όπου οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα επιχειρηματική δραστηριότητα κατά την περίοδο των εκπτώσεων και οι προσδοκίες για τη δραστηριότητα τους επόμενους μήνες κινούνται ανοδικά, παρόλο που τα αποθέματα είναι διογκωμένα.
Στις Κατασκευές οι εκτιμήσεις για το επίπεδο εργασιών, βελτιώνονται, εξέλιξη που επηρεάζει θετικές τις προβλέψεις για την απασχόληση στον κλάδο.
Επιπλέον, η άνοδος του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης δείνχει ότι η έντονη πτώση του προηγούμενου μήνα ήταν συγκυριακή, αν και οι Έλληνες παραμένουν από τους πιο απαισιόδοξους στην Ευρώπη.
Έτσι, το Φεβρουάριο σημειώνεται άμβλυνση της έντονης απαισιοδοξίας για τη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας, τη χρηματοοικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους και την εξέλιξη της ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες, ενώ ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση.
Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών ανήλθε στις -34 μονάδες από τις -40 όπου είχε υποχωρήσει τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ο δείκτης υστερεί έναντι του Φεβρουαρίου 2007 (-30), ενώ εξακολουθεί να κινείται χαμηλότερα του μακροχρόνιου μέσου όρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουμε να πνιγόμαστε
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (23/1): Πού θα δείτε το Ελλάδα-Ουγγαρία στο πόλο και δράση στα ευρωπαϊκά γήπεδα
- Γλυφάδα: «Της είπαν ότι πλημμύριζε το σπίτι της» – Μαρτυρία γειτόνισσας για τον τραγικό θάνατο της 56χρονης
- Χάρης Βαρθακούρης: «Με τον πατέρα πηγαίναμε σε παιχνιδάδικο και έκλεινε μισή ώρα μετά, για να διαλέξω παιχνίδι»
- Πότε τελειώνουν οι μεταγραφές στη Super League – Τι ισχύει με το «παράθυρο» των ελεύθερων
- Κίνηση στους δρόμους: «Κόκκινος» ο Κηφισός – Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
