Το στρες περιορίζει την ικανότητα καταπολέμησης του HPV
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των γυναικών με ανωμαλίες στο τεστ Παπ αυτές που αναφέρουν υψηλά επίπεδα στρες καθημερινά φαίνεται να έχουν αποδυναμωμένη ανοσοποιητική αντίδραση στον HPV16, που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Νέα Υόρκη: Μεταξύ των γυναικών με ανωμαλίες στο τεστ Παπ αυτές που αναφέρουν υψηλά επίπεδα στρες καθημερινά φαίνεται να έχουν αποδυναμωμένη ανοσοποιητική αντίδραση στον HPV16, που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Αν και είναι πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις επιδράσεις του στρες στην ανοσοποιητική αντίδραση στο στέλεχος 16 του ιού του ανθρώπινου θηλώματος (HPV).
Ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου Fox Chase της Φιλαδέλφεια με επικεφαλής την Δρ Καρολάιν Φανγκ, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Annals of Behavioral Medicine, θέλησαν να μελετήσουν τα στρεσογόνα γεγονότα και το καθημερινό στρες σε δείγμα 74 γυναικών που υποβάλλονταν σε κολποσκόπηση για περαιτέρω εκτίμηση μετά από μη φυσιολογικό τεστ Παπανικολάου.
Οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι πάνω από το 55% των γυναικών είχαν έναν ή περισσότερους υποτύπους του HPV.
Οι γυναίκες με ανοσοποιητικά συστήματα που δεν ανταποκρίνονταν στον HPV16 παράγοντας περισσότερα κύτταρα για την καταπολέμηση της λοίμωξης ήταν πιθανότερο να έχουν ενεργή HPV λοίμωξη συγκριτικά με τις γυναίκες που είχαν ανοσοποιητικά συστήματα που ανταποκρίνονταν στον HPV16.
Επιπλέον, οι γυναίκες που ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα αντιλαμβανόμενου στρες ήταν λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν στον HPV16.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο κενό από αυτή την παρατήρηση μέχρι την εικασία ότι ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι αυξημένος.
health.in.gr
- Ολυμπιακός – ΟΦΗ: Η ενημέρωση των «ερυθρόλευκων» για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια του Super Cup
- Νικήτας Κακλαμάνης: Τον λαό οφείλεις να τον σέβεσαι όταν ανεβαίνεις στην εξουσία
- «Ήταν σαν να μην πέρασε μια μέρα»: Συγκινεί η Αγγελική Λάμπρη για το reunion του Παρά Πέντε
- Ο πυγμάχο, Άντονι Τζόσουα ενεπλάκη σε τροχαίο με δύο νεκρούς (vid+pics)
- Αρτέτα: «Θέλουμε φρούριο το Emirates, κάθε αντίπαλος να υποφέρει»
- Νέα υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας: Πατέρας και η σύντροφός του δέχθηκαν επίθεση κατά την παράδοση των παιδιών


