96

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών. Η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε σε απόδοση ευθυνών καθώς, «είτε χειραγωγήθηκε, είτε παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου. Απέρριψε την πρόταση η ΝΔ, που απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ μικροκομματικές σκοπιμότητες.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας που την καθιστά ευάλωτη, γι αυτό και είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών» σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Η πλήρης αποσιώπηση των ευθυνών της μεγαλύτερης υπόθεσης εθνικής ασφάλειας εκ μέρους της Δικαιοσύνης, είναι υπερεπαρκής λόγος για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η άρνησή σας, είναι άρνηση της αλήθειας, της διαφάνειας, της αποκάλυψης – είναι ομολογία συγκάλυψης» ανέφερε επιπρόσθετα.

«Είτε δεν ξέρουμε από ποιόν να φυλαχτούμε, είτε ξέρει η κυβέρνηση και δεν μας το λέει» δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου.

«Διακόψατε βιαίως τις εργασίες της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των υποκλοπών. Γιατί κρίσιμοι μάρτυρες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανεύρεση της αλήθειας, δεν προσκλήθηκαν στην ακρόαση; Γιατί κρίσιμα έγγραφα, όπως το πόρισμα της ΕΥΠ και της αστυνομικής έρευνας πεδίου δεν υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση στην Επιτροπή; Γιατί η ΕΥΠ δεν έχει ερευνήσει τις πληροφορίες για ανάμειξη ξένων χωρών στην όλη υπόθεση; Εσείς μιλούσατε για κατασκοπεία, αλλά η ΕΥΠ δεν το διερευνά», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γ.Παπανδρέου.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για προσπάθεια να κρύψει τα εσωτερικά της προβλήματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου για προσπάθεια να καλύψει την εσωκομματική του αμφισβήτηση, και πρόσθεσε ότι την δική του αδυναμία την αποδίδει στην κυβέρνηση, δείχνοντας πόσο αναξιόπιστο λόγο αλλά και επιχειρήματα έχει.

Ακόμα, ο ίδιος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για τις επιθέσεις που εκτοξεύει κατά της δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για καθεστωτική νοοτροπία, ενώ απέρριψε το αίτημα για εξεταστική επιτροπή γιατί, -όπως είπε- η Βουλή ήδη διερεύνησε την υπόθεση των υποκλοπών.

«Αντιπολίτευση με κατάρες, λασπολογία και σκανδαλολογία δεν γίνεται» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σ.Χατζηγάκης, ο οποίος απαντώντας επί της προτάσεως της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σημείωσε πως «η κυβέρνηση δεν αρνείται συλλήβδην τέτοιες προτάσεις -όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ- αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει πεδίο».

Παράλληλα, ο ίδιος καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα με γενικόλογες καταγγελίες και «βιομηχανία Εξεταστικών». «Την ανυπαρξία πολιτικής σας, την ένδεια επιχειρημάτων πάτε να την καλύψετε με σκανδαλολογία γενικής φύσεως» είπε συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Αιτιολογώντας την θέση της κυβέρνησης για μη αναγκαιότητα Εξεταστικής ο υπουργός είπε πως «η διαδρομή της υπόθεσης δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο», αφού δεν υπάρχει κάτι που έπρεπε να γίνει και δεν έγινε. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι μετά την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία, ούτε ενδείξεις για πολιτικά πρόσωπα και η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. «Εφόσον προκύψουν στοιχεία η υπόθεση μπορεί να ξανανοίξει» σημείωσε ο κ. Χατζηγάκης.

Ως «αυτάρεσκο θύμα το οποίο έχει μετατραπεί σε αμήχανο θύτη της συγκάλυψης» χαρακτήρισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος τον πρωθυπουργό αναφερόμενος στο ζήτημα των υποκλοπών.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε στην ομιλία του πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει με τις εκλογές τις εκκρεμότητες που είχε από την προηγούμενη Βουλή («δομημένα ομολόγα, καρτέλ γάλακτος, απαγωγές Πακιστανών»), ενώ στο διάστημα που ακολούθησε μετεκλογικά η κατάσταση επιδεινώθηκε με τις καταγγελίες για την υπόθεση της Siemens.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος, συνεχίζοντας την επίθεσή του στον πρωθυπουργό τόνισε ότι εμφανίζεται «κατώτερος των περιστάσεων, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη και δεν παρέχει ασφάλεια». Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως «παραθεσμικό όργανο που ακούει στο όνομα Μέγαρο Μαξίμου».

Από την πλευρά της ΝΔ εισηγητής Χρήστος Μαρκογιαννάκης απέρριψε το αίτημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, γιατί -όπως είπε- δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα νέο στοιχείο για τον εντοπισμό των δραστών.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκογιαννάκης αναγνώρισε ότι «αναμφισβήτητα έγιναν υποκλοπές», πρόσθεσε όμως ότι κύριος στόχος ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του.

Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για την θέσπιση διάτρητου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, επέρριψε η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπερασπίστηκε στη Βουλή την (ξεχωριστή) πρόταση του κόμματός της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την εν λόγω υπόθεση.

Η ίδια πρόσθεσε πως το ΚΚΕ παρακολουθείται από ειδική υπηρεσία στην Ελλάδα και από διεθνή. «Μας ζητούν να πάμε αποδείξεις γι αυτό. Μα το υλικό των παρακολουθήσεων δεν είναι για να φανερώνεται είναι για να κρατείτε μυστικό κι ούτε μέσα στον Περισσό μπαίνει. Πού να το βρούμε; Αλλά και αποδείξεις να είχαμε δεν είμαστε τόσο ανόητοι να τις φέρναμε» είπε.

«Την χώρα δεν την κυβερνά, ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε η ΝΔ. Φτάσαμε να την κυβερνάνε και πάλι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες και η κυβέρνηση γονατίζει» ανέφερε στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ο οποίος, χρέωσε στην κυβέρνηση «επιστροφή στην εποχή της αμερικανοκρατίας».

«Κάνετε τα στραβά μάτια για τις απαγωγές των Πακιστανών. Έχετε εγκρίνει όλη αυτή τη γκρίζα νομοθεσία της ΕΕ για την αποστολή στοιχείων στις ΗΠΑ για τις πτήσεις που γίνονται – και οι ΗΠΑ να μπορούν να στέλνουν τα στοιχεία αυτά στις χούντες του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας» δήλωσε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ Σανιδά, χαρακτηρίζοντάς τον «πρόβλημα», ενώ παρατήρησε πως σε άλλες χώρες που αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα τα αντιμετώπισαν αλλιώς. «Στην Ιταλία υπήρχε δίκτυο υποκλοπών της ΤΙΜ, υπήρχε εμπλοκή ανωτάτων κλιμακίων της ιταλικής ΕΥΠ, υπήρξε κι εκεί "αυτοκτονία" ειδικού για την ασφάλεια των επικοινωνιών και όλη η κατάσταση παραπέμφθηκε στην ιταλική Δικαιοσύνη, και η ιταλική Δικαιοσύνη προχώρησε» κατέληξε.

Πολιτικά απαράδεκτη χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της κυβέρνησης να απορρίψει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Η στάση της αυτή μαρτυρά συγκεκριμένη επιλογή συγκάλυψης και ανοχής, που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από το δημοκρατικό αίσθημα του ελληνικού λαού σημείωσε.

Ακόμα, ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε εξαιρετικά ανακριβές το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η έρευνα της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής δεν κατέληξε σε συμπεράσματα. Όπως είπε, η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν αυτή που δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της αντιπολίτευσης να συνεχίσει η Επιτροπή Θεσμών το έργο της με περαιτέρω ακροάσεις, ενώ απέρριψε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή.

Υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής επιτροπής τάχθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, λέγοντας πως πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονται «οι μεγάλοι μας σύμμαχοι, οι Αμερικάνοι, που σήμερα μας επιβάλλουν μια ατιμωτική λύση για τα Σκόπια, αυτοί που βανδαλίζουν χρόνια τον ελληνικό λαό και μερικοί δείχνουν να το ευχαριστιούνται».

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε, σε κάθε περίπτωση, να παρακολουθήσει η κυβέρνηση την απόφαση του ΣτΕ, που μιλά για «εμπλοκή πολιτικών προσώπων», όπως είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ