28

Μπαίνουμε στην ουσιώδη φάση της διαπραγμάτευσης, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη μετά την ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής για τις προτάσεις Νίμιτς, πρόσθεσε δε ότι «κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα».

Νωρίτερα, η κα Μπακογιάννη είχε ενημερώσει τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για την πρόταση του κ. Νίμιτς και για την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Μετά την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θ.Πάγκαλος, που ήταν παρών στη συζήτηση τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει στις θέσεις που προήλθαν από το Πολιτικό του Συμβούλιο και προέτρεψε την κυβέρνηση να κρατήσει ισχυρά όλα τα διαπραγματευτικά της όπλα.

Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε και με την γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία τάχθηκε υπερ της πρότασης για γεωγραφικό προσδιορισμό της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Εν συνεχεία, η υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τονπρόεδροτου ΣΥΝ Αλ.Τσίπρα, ο οποίος τάχθηκε υπέρ αμοιβαία αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θα πρέπει να είναι σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν αποτελούν πλαίσιο λύσης οι επιθυμίες των ΗΠΑ, ούτε ο συσχετισμός του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ με τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε για την πρόταση Νίμιτς τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη ο οποίος ζήτησε τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση».

Το πρωί ο κ. Νίμιτς είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ενημέρωσε προσωπικά για τη δέσμη ιδεών του. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Φειδωλός στη δηλώσεις του ήταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας, με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.»

Για το πότε θα ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, ο κ.Ρουσόπουλος ανέφερε ότι στο κοινοβουλευτικό σύστημα οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκπροσωπούν ουσιαστικά και το λαό.

Ο κ. Ρουσόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση, ότι εξακολουθεί να ισχύει προειδοποίηση η για το βέτο στο ΝΑΤΟ, ενώ καταδίκασε και τα επεισόδια τα οποία έγιναν εις βάρος δημοσιογράφων στα Σκόπια, καθώς και την πολιορκία της πρεσβείας, όπως τόνισε.

Πέντε προτάσεις

Οκ. Νίμιτς φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να πρότεινε πέντε παραλλαγές ονομασιών, μεταξύ των οποίων και τις σύνθετες «New Macedonia» («Νέα Μακεδονία») και «Republic of New Macedonia» («Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας»), προτάσεις που φαίνεται να υποστηρίζει η Ουάσινγκτον.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της ΠΓΔΜ μεταδίδουν και άλλες παραλλαγές ονομασιών που περιλαμβάνουν επιθετικούς προσδιορισμούς -όπως Λαϊκή, Κυρίαρχη, Ανεξάρτητη- στον όρο «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ.Νίμιτς ζήτησε να έχει τις απαντήσεις των δύο κυβερνήσεων έως την 1η Μαρτίου στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια αναμένεται να υποβάλλει την τελική του πρόταση.

Ν.Γκρούεφσκι: Καταδικάζω, αλλά κατανοώ τα επεισόδια

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι η απάντηση της χώρας του στην πρόταση Νίμιτς θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων 48 ωρών. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί και θα απορρίψει κατηγορηματικά όλα τα αρνητικά, όπως χαρακτηριστικά είπε, σημεία στην πρόταση Νίμιτς.

«Εγώ εμμένω στη θέση ότι για την ονομασία της Μακεδονίας δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν οι πολιτικοί, αλλά άποψη πρέπει να εκφράσουν όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα αυτό θα συνεχίσει να εργάζεται και να επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές, το βράδυ της Τρίτης μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι κατανοεί τα συναισθήματα των διαδηλωτών, αλλά δεν δικαιολογεί το λιθοβολισμό και τη βία.

«Αυτό το καταδικάζω, όμως είναι πλήρως κατανοητό, σε τόσο δύσκολους καιρούς, να απαιτείς ο λαός να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά και να εκφράσει την αντίθεσή του και την άποψή του με ειρηνικό τρόπο.

» Δικαιολογώ αυτό το κομμάτι αλλά δεν δικαιολογώ τη βία. Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με τη βία», τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η έκφραση της δυσαρέσκειας αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ