Σημαντική επιδείνωση του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος στο πρώτο τρίμηνο
Σημαντική επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες καταγράφει η έκθεση «Παγκόσμιο Οικονομικό Κλίμα» για το πρώτο τρίμηνο του 2008 του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου.
27
Σημαντική επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας και των προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες καταγράφει η έκθεση «Παγκόσμιο Οικονομικό Κλίμα» για το πρώτο τρίμηνο του 2008 του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε το γερμανικό ινστιτούτο σε συνεργασία με το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο (ICC) έδειξαν ότι οι επιπτώσεις στην Ασία από την κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου ήταν σαφώς μικρότερες σε σχέση με τις επιπτώσεις στις ίδιες τις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη.
Ο δείκτης του Παγκόσμιου Οικονομικού Κλίματος υποχώρησε στις 90,4 μονάδες, χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2003, από 99,3 μονάδες στο τελευταίο τρίμηνο του 2007.
Ο επιμέρους δείκτης που εκφράζει την αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης της παγκόσμιας οικονομίας υποχώρησε στις 109,6 μονάδες, από 118,7 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο επιμέρους δείκτης μελλοντικών προσδοκιών υποχώρησε στις 71,9 μονάδες, από 80,7 μονάδες στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2007.
Σύμφωνα με τη γνώμη των ειδικών, η κρίση στην αμερικανική αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου επηρεάζει σε «κρίσιμο βαθμό», εκτός του χρηματοοικονομικού συστήματος των ΗΠΑ, τα χρηματοοικονομικά συστήματα της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Ιρλανδίας.
Το Ifo άφησε, ωστόσο, χαραμάδα ελπίδας, προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι η αρνητική επίδραση αυτής της κρίσης θα επικεντρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2008 και θα εξασθενήσει στη συνέχεια.
Οι εκτιμήσεις των ειδικών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κάνουν λόγο για 2,9% το 2008, έναντι του εκτιμώμενου 2,8% για το 2007.
Αντιστοίχως για τη Δυτική Ευρώπη, κάνουν λόγο για 2,5% φέτος, έναντι εκτίμησης για 2,1% πέρυσι.
Παρόμοια είναι και η εικόνα για την Ασία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 2,9% φέτος, έναντι εκτιμήσεων για 2,4% το 2007.
Ωστόσο, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2003 οι ειδικοί αναμένουν μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.
Ως προς τις αγορές συναλλάγματος, οι ειδικοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι το ευρώ και η στερλίνα είναι υπερτιμημένα, σε αντίθεση με το δολάριο και το γεν, την αξία των οποίων θεωρούν υποτιμημένη.
Αναμένουν, ωστόσο, συνέχιση της εξασθένησης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου τους επόμενους έξι μήνες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Κυβέρνηση: Μετρά τις πληγές της από τα μπλόκα – Θυμήθηκε την «εθνική συναίνεση» για τον πρωτογενή τομέα
- Κακοκαιρία στην Αττική: Φούσκωσε ο Ιλισσός – Δείτε βίντεο
- Πασχάλης Τερζής: Εισήχθη με αναπνευστικά προβλήματα στo νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του
- Ουκρανία: Το deal αναβάλλεται… λόγω Γροιλανδίας και «Συμβουλίου Ειρήνης»
- Τα δεδομένα για το μέλλον του Γιαμπουσέλε – Η καταληκτική ημερομηνία για τον Γάλλο
- Προβληματισμός σε Αθήνα, ΕΕ για το «Συμβούλιο Ειρήνης» του Τραμπ – Αποδέχτηκε την πρόσκληση ο Νετανιάχου που έχει αιματοκυλίσει τη Γάζα

