Στην Αθήνα ο Μ.Νίμιτς εν όψει της πρότασης για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Εν αναμονή της νέας πρότασης του Μάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είναι στην Αθήνα. Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη. Δεν αποκλείεται η σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών.
28
Εν αναμονή της νέας πρότασηςτουΜάθιου Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕείναι στην Αθήνα για συνομιλίες με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώραδεν αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών μετά τη νέα πρότασητου κ. Νίμιτς, η οποία αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη ως «σκέψη» ή ως «ιδέα» και τις επόμενες ημέρες ως επίσημη πρόταση.
Οι τελικές αποφάσεις ίσως ληφθούν το πρωί της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον πρωθυπουργό η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη για να συμφωνηθεί η στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.
Όπως εκτιμούσαν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται Το Βήμα,οι αποφάσεις από τον ΟΗΕ αλλά και από την αμερικανική κυβέρνηση για τις προτάσεις που θα πέσουν στο τραπέζι έχουν ήδη ληφθεί.
Στις 3 Μαρτίου φτάνει στην Αθήνα και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Σέφερ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή σχετικά με το ενδεχόμενο να ασκήσει η Αθήνα βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στη Συμμαχία εάν δεν έχει βρεθεί λύση.
Η ελληνική κυβέρνηση, διά της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα μπορούσε να συζητηθεί μια πρόταση που θα διαχωρίζει την ονομασία της γειτονικής χώρας από τη Μακεδονία που περικλείουν τα ελληνικά σύνορα και η οποία ταυτόχρονα θα χρησιμοποιείται παντού ως η διεθνής ονομασία της.
Όλα δείχνουν ότι η πρόταση του κ. Νίμιτς θα πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, έστω κι αν δεν θα διαφέρει πολύ από τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ.
O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ν.Γκρουέφκσι εξέφρασε την ελπίδα ότι η χώρα του θα λάβει το «πράσινο φως» για ένταξη στο ΝΑΤΟ στηΣύνοδο του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο βέτο της Αθήνας, ο ίδιος τόνισε: «Ελπίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτή τη διένεξη και ότι δεν θα βάλει το ΝΑΤΟ σε μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο».
Δηλώσεις Ρουσόπουλου
Στο θέμα της επίσκεψης Νίμιτις αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ερωτηθείς αν θα συνεδριάσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο, ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι σήμερα έχουμε τη συνάντηση των δύο μερών με τονΜ.Νίμιτς.
«Οι όποιες ανακοινώσεις έχουν ήδη γίνει για το θέμα από την υπουργό Εξωτερικών. Είναι νωρίς να συζητήσουμε κάτι τέτοιο» συμπλήρωσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι μεγάλες επιτυχίες της «γαλανόλευκης»: Όλα τα μετάλλια της Εθνικής πόλο ανδρών
- Στη φυλακή 4 μέλη του κυκλώματος με τις πειραγμένες αντλίες βενζινάδικων – Συνεχίζονται οι απολογίες
- Μπαρτσελόνα – Οβιέδο 3-0: Τριάρα και ξανά στην κορυφή οι Καταλανοί
- Μήπως η Κίνα κερδίζει σιωπηλά την κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης;
- LIVE: Ατρόμητος – Παναθηναϊκός
- Ιταλία – Ελλάδα 5-12: Χάλκινο το πρώτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό για τα χρυσά παιδιά του πόλο!

