27

Η τιμή του αργού πετρελαίου σκαρφαλώνει πάνω από τα 93 δολάρια το βαρέλι, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με την Exxon Mobil και ο Ούγκο Τσάβες προειδοποιεί τις ΗΠΑ με εμπάργκο στις εξαγωγές.

Το αμερικανικό αργό παράδοσης Μαρτίου σημειώνει άνοδο 12 σεντς στα 93,39 δολάρια το βαρέλι μετά την αύξησή του κατά 49 σεντς την Τετάρτη.

Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ ενισχύεται κατά 22 σεντς στα 93,54 δολάρια το βαρέλι.

Ενώ η διαμάχη μεταξύ Βενεζουέλας και Exxon κορυφώνεται, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Καράκαςνα διακόψει τις εξαγωργς θα έχει μικρό αντίκτυπο στις αμερικανικές προμήθειες ή την ίδια την αμερικανική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι μετά από προσφυγή της Exxon Mobil«πάγωσαν» περιουσιακάστοιχεία, ύψους12 δισ. δολαρίων, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας PdVSA, με την αμερικανική εταιρεία να αντιδρά στην εθνικοποίηση του γιγαντιαίου κοιτάσματος στη Ζώνη Ορινόκο το 2007.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της χώρας Ούγκο Τσάβες απείλησε ευθέως την Ουάσιγκτον με διακοπή των εξαγωγών πετρελαίου προς τις ΗΠΑ.

Πιέσεις στις τιμές προκαλεί και η μικρότερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού την προηγούμενη εβδομάδα, καθώςαυξήθηκαν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια, έναντι προβλέψεων για 2,7 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, κοντά στις προβλέψεις, ενώ τα προϊόντα διύλισης μειώθηκαν κατά 100.000 βαρέλια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ