53

Την ανάγκη διαφάνειας στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισαν οι ηγέτες των τεσσάρων ισχυρότερων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι συναντήθηκαν την Τρίτη στο Λονδίνο, αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, που σοβεί με αφορμή τα στεγαστικά δάνεια μειωμένης εξασφάλισης στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, καθώς και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεργαστούν στενά για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και ζήτησαν συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος επισήμαναν πως πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και όχι προστατευτισμός.

Παράλληλα, ο Γκόρντον Μπράουν υπογράμμισε πως το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης για τη διεθνή οικονομία.

Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρώπης αναζητούν ένα αξιόπιστο διεθνές σύστημα συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί μελλοντική οικονομική κρίση.

Λίγο πριν τη συνάντηση είχε διαρρεύσει στο Reuters σχέδιο της ανακοίνωσης, όπου γινόταν αναφορά στην ανάγκη αυτορρύθμισης των αγορών, υπό την απειλή κρατικής παρέμβασης αν αυτό δεν συμβεί. Φαίνεται, όμως, ότι τελικά δεν υπήρξε συμφωνία.

Στην ανακοίνωση εκφράζεται η εμπιστοσύνη των «4» στις δυνατότητες της ευρωπαϊκής οικονομίας να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αβεβαιότητα στις αγορές.

Αν και αναγνωρίζουν ότι οι οικονομικές προοπτικές έχουν χειροτερεύσει, μετά από σειρά ετών ισχυρής ανάπτυξης, υπογραμμίζουν την εμπιστοσύνη τους στα υγιή θεμελιώδη μεγέθη της ευρωπαϊκής οικονομίας και δηλώνουν έτοιμοι να συνεργαστούν στενά για να ενδυναμώσουν και να εμβαθύνουν τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών με την συμμετοχή του προέδρου της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την συνάντηση της G-7 στο Τόκιο, που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Φεβρουαρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press