Το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος στους ηλικιωμένους
Νέα Υόρκη: Μια αγχώδης διάθεση είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης εμφράγματος στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Νέα Υόρκη: Μια αγχώδης διάθεση είναι ισχυρός προγνωστικός δείκτης εμφράγματος στους ηλικιωμένους άνδρες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Ο Δρ Μπίινγκ-Τζιουν Σεν από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια εξηγεί ότι «εν αντιθέσει με παλαιότερες έρευνες, όχι μόνο καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα αγχώδη χαρακτηριστικά προβλέπουν τα εμφράγματα με την πάροδο του χρόνου, ανεξαρτήτως βιοϊατρικών και παραγόντων του τρόπου ζωής, επίσης αποδείξαμε ότι η σχέση δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλους ψυχολογικούς παράγοντες που είχαν μελετηθεί σε προηγούμενη έρευνα, περιλαμβανομένου της τύπου Α προσωπικότητας, του θυμού, της επιθετικότητας και της κατάθλιψης».
Ο ερευνητής εξέτασε 735 άνδρες, κατά μέσο όρο 60 ετών και δεν είχαν στεφανιαία νόσο ή διαβήτη στην αρχή. Τα τεστ που μέτρησαν τέσσερα χαρακτηριστικά του άγχους: ψυχασθένεια (επίμονες σκέψεις, παράλογοι καταναγκασμοί και υπερβολικές αμφιβολίες), εκδηλώσεις του άγχους (σωματικές αντιδράσεις στο άγχος), κοινωνική εσωστρέφεια και φοβίες χρησιμοποιήθηκαν για να εξαχθεί ένα γενικό σκορ άγχους.
Για κάθε βασική παρέκκλιση-αύξηση στο συνολικό σκορ, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξανόταν κατά 43%. Τα αποτελέσματα της περαιτέρω ανάλυσης επιβεβαίωσαν την ανεξάρτητη φύση αυτών των συσχετισμών.
health.in.gr
- Μυστήριο περιστατικό στο Λιχτενστάιν: Τέσσερα μέλη της ίδιας οικογένειας βρέθηκαν νεκρά – Ερευνώνται τα αίτια
- Πρωτιά της Κρήτης στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις το 2025
- Άι Βασίλης από τα Temu – Γιατί ο «ανένδοτος» της ΕΕ κατά των εισαγωγών από κινέζικες πλατφόρμες μπάζει νερά
- Μαξίμου: Τα παίζει όλα για όλα στον κοινωνικό αυτοματισμό κατά των αγροτών, πασχίζει να επαναφέρει «Μητσοτάκης ή χάος» και «θετική ατζέντα»
- «Η Κρουζ Αζούλ θέλει 10 εκατ. ευρώ για τον Γιακουμάκη»
- «Δεν υπάρχει γυρισμός»: Οι γυναίκες του Ιράν είναι αποφασισμένες να πετάξουν τη μαντίλα


