27

Απώλειες εμφανίζουν την Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι νέες διαγραφές αξιών που ανακοίνωσε η ελβετική UBS από τα ενυπόθυκα στεγαστικά δάνεια υψηλού ρίσκου στις ΗΠΑ εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την πιστωτική κρίση.

Ο δείκτης των πενήντα blue chips της ευρωζώνης Dow Jones Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά 0,40% στις 4.428,42 μονάδες.

Η UBS έχει καταγράψει τις υψηλότερες για ευρωπαϊκή τράπεζα ζημίες από την έκθεσή της στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων και προχωρά σε πώληση συμμετοχών για αυξήσει τα κεφάλαιά της.

Ο κλάδος των ορυχείων σημειώνει κέρδη μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Telegraph ότι ο επενδυτικός όμιλος Blackstone σχεδιάζει να καταθέσει αντιπροσφορά για τη Rio Tinto (+1% στις 5.800 πένες), ενώ η κοινοπραξία φέρεται να περιλαμβάνει κινέζικό ταμείο διαχείρισης κεφαλαίων.

Τέλος, ράλι 6,9% στα 115,2 ευρώ σημειώνει η Lafarge, καθώς εξαγοράζει τη μονάδα τσιμέντων του ομίλου Orascom για 8,8 δισ. ευρώ.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,23% στις 6.5394,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,41% στις 5.695,29 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 0,33% στις 7.967,80 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 0,20% στις 15.924,39 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ