Νέα Υόρκη: Η μητέρα μπορεί να βοηθήσει το παιδί της να αναπτύξει την προτίμησή του στα φρούτα και τα λαχανικά από πολύ νωρίς, τρώγοντας η ίδια αυτά τα τρόφιμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού και μόλις επιτραπεί η σίτιση του με στέρεες τροφές, να τα συμπεριλαμβάνει τακτικά στο παιδικό διαιτολόγιο, ακόμα και όταν το παιδί δεν ενθουσιάζεται.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας και διαφόρων μορφών καρκίνου, ωστόσο πολλοί ενήλικες και παιδιά δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά καθημερινά.

Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics, η Δρ Τζούλι Μεννελλα και η Δρ Κάθριν Φόρεστελ από το Κέντρο Χημικών Αισθήσεων «Μονέλ» της Φιλαδέλφεια εξηγούν ότι καλύτερος προγνωστικός δείκτης του πόσο αρέσουν τα φρούτα και τα λαχανικά στα παιδιά είναι η γεύση των τροφών αυτών. Αν λοιπόν μάθουν από βρέφη να τους αρέσουν οι γεύσεις αυτές, τότε μπορούν από μικρή ηλικία να τρώνε υγιεινά.

Οι ερευνήτριες διαπίστωσαν ότι οι πρώιμες αισθητηριακές εμπειρίες μπορούν να προάγουν την αποδοχή των υγιεινών τροφών και γενικά ενός υγιεινού διατροφικού προτύπου.

Με τυχαία επιλογή ενέταξαν 45 νεογνά 4-8 μηνών, 20 εκ των οποίων θήλαζαν, σε μια εκ των δύο ομάδων. Η πρώτη ομάδα σιτιζόταν με πράσινα φασόλια για οκτώ συνεχόμενες ημέρες και η δεύτερη έτρωγε πράσινα φασόλια και μετά ροδάκινα για το ίδιο χρονικό διάστημα. Η αποδοχή και των δύο τροφών καταγράφηκε πριν και μετά την επαναλαμβανόμενη έκθεση.

Ο θηλασμός, φάνηκε να σχετίζεται με την αρχική αποδοχή των πράσινων φασολιών και ροδάκινων από το βρέφος, αλλά μόνο αν η μητέρα κατανάλωνε τακτικά αυτές τις τροφές.

Τα θηλάζοντα βρέφη είχαν μεγαλύτερη προτίμηση προς τα ροδάκινα, όπως και οι μητέρες τους, που έτρωγαν γενικά περισσότερα φρούτα συγκριτικά με τις μητέρες που έδιναν τεχνητό γάλα στα βρέφη. Είναι πιθανόν, η ενισχυμένη αποδοχή των ροδάκινων από τα βρέφη να αποδίδεται στην αυξημένη έκθεση στην γεύση του φρούτο διά του μητρικού γάλακτος.

Πρόκειται για ένα υπέροχο σύστημα. Οι γεύσεις από την διατροφή της μητέρας μεταδίδονται μέσω του αμνιακού υγρού και του μητρικού γάλακτος. Έτσι το βρέφος μαθαίνει να του αρέσουν τροφές και γεύσεις όταν η μητέρα τις καταναλώνει σε τακτική βάση.

Και οι δυο ομάδες των μητέρων ανέφεραν ότι έτρωγαν πράσινα φασόλια και πράσινα λαχανικά σπάνια, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα συνιστώμενα, και δεν καταγράφηκαν διαφορές στην ποσότητα των πράσινων φασολιών που έτρωγαν τα θηλάζοντα και σιτιζόμενα με τεχνητό γάλα βρέφη την πρώτη φορά που τους προσφέρθηκαν τα λαχανικά.

Μόλις απογαλακτίστηκαν, η επαναλαμβανόμενη προσφορά πράσινων φασολιών για οκτώ ημέρες, με ή χωρίς ροδάκινα, ενίσχυσε την αποδοχή του λαχανικού και στις δυο ομάδες βρεφών, αυξάνοντας την κατανάλωση σχεδόν στο τριπλάσιο.

Τα βρέφη γεννιούνται με μια απέχθεια για τις πικρές γεύσεις. Αν οι μητέρες θέλουν τα βρέφη να μάθουν να τρώνε λαχανικά, ειδικά πράσινα, πρέπει να τους παρέχουν τις ευκαιρίες δοκιμής των συγκεκριμένων τροφών.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι οι μητέρες δεν θα πρέπει να εγκαταλείπουν την προσπάθεια απλά επειδή το παιδί κάνει μορφασμούς όταν δοκιμάζει μια τροφή. Οι εκφράσεις του προσώπου των βρεφών της μελέτης δεν ταίριαζαν πάντα με την θέλησή τους να συνεχίσουν να τρώνε το συγκεκριμένο λαχανικό.

health.in.gr