93

Η χρηματοδότηση προγραμμάτων εισοδηματικής ενίσχυσης όλων των κατηγοριών των συμπολιτών μας, που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας -2 εκατ. βάσει ΕΣΥΕ- αποτελεί το στόχο του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στην κυβερνητική επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η χρηματοδότηση του ταμείου για το 2008 θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ και σταδιακά θα αυξάνεται έως ότου φθάσει τα 2 δισ. το χρόνο, που αντιστοιχούν περίπου σε 1.000 ευρώ για κάθε έναν από τους συμπολίτες μας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα κάτω από τα όρια της φτώχειας, πρόσθεσε ο Γ.Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ακόμη ότι μέχρι σήμερα στην Ελλάδα η κοινωνική πολιτική δεν έχει δείξει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας (20%).

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, είναι, μέσω εισοδηματικών ενισχύσεων, να βοηθήσουμε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, να ζούνε αξιοπρεπέστερα και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής τους.

Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, πρόκειται για 2 εκατ. Έλληνες, κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους μακράς διαρκείας και άτομα με ειδικά προβλήματα.

Τα προγράμματα θα είναι κυρίως πρωτοβουλίες των υπουργείων Απασχόλησης και Υγείας, αλλά και προγράμματα εισοδηματικής ενίσχυσης κι από άλλα υπουργεία.

Με το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής (ΕΤΑΚΣ) γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα, επισήμανε ο κ. Αλογοσκούφης.

Ο ίδιος όμως, δεν τρέφει αυταπάτες πως με την κίνηση αυτή λύνεται το σημαντικό πρόβλημα της φτώχειας, γεγονός που είχε τονίσει και στη σχετική έρευνα του in.gr.

Με το βήμα αυτό δεν εξαλείφεται το πρόβλημα άμεσα, αλλά μπαίνουν οι βάσεις για να αλλάξουν τα πράγματα, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας.

Για ψίχουλα ελεημοσύνης, μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που με τις πολιτικές της λιτότητας έχει αυξήσει υπέρμετρα τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια στη χώρα μας, υποκρίνεται σήμερα ότι μπορεί να την αντιμετωπίσει δίνοντας ψίχουλα ελεημοσύνης σε ένα τμήμα των φτωχών συμπολιτών μας» δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης.

«Άνθρακες όμως ο θησαυρός, της κυβέρνησης που θεωρεί ότι με 1,3 ευρώ την ημέρα το 2008 και προοπτικά με 2,8 ευρώ την ημέρα στους φτωχούς θα αντιμετωπίσει τη φτώχεια τους» πρόσθεσε ο υπεύθυνος εργατικής πολιτικής του ΣΥΝ.

»Εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να αντιμετωπίσει τη φτώχεια θα έπαιρνε μέτρα εδώ και τώρα για την ουσιαστική αύξηση των μισθών, των συντάξεων και των επιδομάτων ανεργίας που είναι σε εξευτελιστικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της σταθερής και πλήρους απασχόλησης σε βάρος της ελαστικής και ανασφάλιστης εργασίας, καθώς και πολιτικές αύξησης των δημόσιων δαπανών για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους» κατέληξε.

Η φτώχεια βάσει επίσημων στοιχείων

Όπως επισήμανε ο Γ.Αλογοσκούφης, για τα εισοδήματα του 2004 το όριο της φτώχειας ήταν στα 5.649,78 ευρώ ανά άτομο ετησίως. Για ένα νοικοκυριό με δυο ενηλίκους και δυο εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 13 ετών, ήταν στα 11.864 ευρώ. Δηλαδή περίπου 1.000 ευρώ το μήνα για μια οικογένεια με δυο παιδιά ανήλικα.

Με βάση τα εισοδήματα του 2004, το 19,6% των πολιτών της χώρας ήταν μέλη νοικοκυριού με εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ για τα εισοδήματα του έτους 2003 το αντίστοιχο ποσοστό του πληθυσμού ήταν 19,9%.

Το ποσοστό της φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες, στις οποίες είναι 20,9% σε σχέση με τους άντρες, όπου είναι 18,3%. Επίσης, είναι σημαντικό ότι το ποσοστό για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται στο 27,9% του συνολικού πληθυσμού, ενώ για άτομα ηλικίας 16 έως 24 ετών είναι 22,7%.

Δηλαδή, στα ηλικιακά άκρα είναι πολύ μεγαλύτερος ο κίνδυνος της φτώχειας. Οι εργαζόμενοι, όπως είναι αναμενόμενο, κινδυνεύουν λιγότερο από τους ανέργους και τους οικονομικά μη ενεργούς – τους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές κ.λ.π. Το ποσοστό οικονομικής επισφάλειας των εργαζομένων είναι 12,9%, ενώ των μη εργαζομένων είναι 25,9% και των ανέργων 32,8%.

Στα βασικά στοιχεία της φτώχειας στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε πως τα περισσότερα από τα φτωχά νοικοκυριά δεν βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας, δηλαδή δεν είναι εξαιρετικά φτωχά.

Το 50% των φτωχών νοικοκυριών είναι συγκεντρωμένο πολύ κοντά στο όριο. Η διάμεσος των φτωχών νοικοκυριών απέχει περίπου 1.360 ευρώ το χρόνο από το όριο της φτώχειας, είναι δηλαδή 24,1% κάτω από το όριο της φτώχειας. Αυτό σημαίνει ότι το 50% των φτωχών νοικοκυριών έχει εισόδημα πάνω από το 75,9% του ορίου της φτώχειας.

Είναι δηλαδή συγκεντρωμένα πολλά νοικοκυριά κοντά στο όριο. Έχει σημασία αυτό για την πολιτική, γιατί με μια προσπάθεια αυτά τα νοικοκυριά μπορεί να ξεπεράσουν το όριο της φτώχειας.

Στόχος, η δραστική μείωση της φτώχειας στην 5ετία

Αναφερόμενος στο θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος είπε ότι «η συγκάλυψη των προβλημάτων στο παρελθόν είχε ως αποτέλεσμα αυτή η δυσάρεστη κατάσταση να διατηρείται και να διογκώνεται» και θύμισε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είχε κάνει ειδική αναφορά στο ζήτημα των κοινωνικών μεταβιβάσεων.

Επιπλέον ανέφερε ότι η κυβέρνηση στα 3,5 χρόνια έκανε σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της φτώχειας που ήταν η μείωση της ανεργίας, η αύξηση του επιδόματος ανεργίας συνολικά κατά 30% στη διετία 2007-2008, η αύξηση του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ και η ίδρυση ταμείου για τη στήριξη ανέργων σε περιοχές που αποβιομηχανοποιήθηκαν όπως π.χ. η Νάουσα.

Πρόσθεσε ότι το ταμείο θα χρηματοδοτεί με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια ολοκληρωμένα προγράμματα που θα παρέχουν στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις σε όσους έχουν πραγματικά ανάγκη, όπως π.χ. μακροχρόνια ανέργους, ανέργους με ειδικές προϋποθέσεις, φοιτητές φτωχών οικογενειών, χαμηλοσυνταξιούχους, περιοχές με μεγάλη ανεργία, μονογονεϊκές οικογένειες.

Όπως τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, στόχος είναι η σημαντική μείωση της φτώχειας μέσα στην επόμενη 5ετία.

«Το ποσό που θα καταβάλλεται στους δικαιούχους θα διαμορφώνεται με βάση συγκεκριμένα αντικειμενικά κοινωνικά κριτήρια. Οι στοχευμένες δράσεις είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ