27

Κάτω από τα 94 δολάρια το βαρέλι υποχωρεί την Πέμπτη η τιμή του αργού πετρελαίου, εν αναμονή των στοιχείων για τα αμερικανικά εποθέματα, ενώ ο ΟΠΕΚ θα συζητήσει το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, στην επόμενη συνάντηση, στις 5 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το αργό υποχωρεί κατά 23 σεντς στα 93,86 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε ενισχυθεί κατά 2,92 δολάρια στα 94,09 δολάρια, καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα αποθέματα μειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Στις 8 Νεομβρίου είχε ανέλθει στο επίπεδο-ρεκόρ των 98,62 δολαρίων.

Το Μπρεντ σημειώνει πτώση 54 σεντς στα 90,82 δολάρια το βαρέλι.

Από το «μέτωπο» του ΟΠΕΚ οι υπουργοί των χωρών-μελών δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους για μία ενδεχόμενη αύξηση της παραγωγής, στις 5 Δεκεμβρίου. Στην προσεχή συνάντηση του καρτέλ, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στο Ριάντ, το θέμα αυτό δεν πρόκειται να συζητηθεί, τουλάχιστον επισήμως.

Ερωτηθείς αν ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή στη συνεδρίαση στις 5 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Πετρελαίου της Νιγηρίας δήλωσε, σήμερα, Πέμπτη, ότι «δεν έχουμε την ατζέντα ακόμη, αλλά θα είναι σίγουρα μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση στο Αμπού Ντάμπι».

Στον αντίποδα, ο Ιρανός ομόλογός του τόνισε ότι η παγκόσμια αγορά είναι επαρκώς εφοδιασμένη σε πετρέλαιο και μία αύξηση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των τιμών, ενώ εκτίμησε ότι για το ράλι του μαύρου χρυσού ευθύνεται το υποτιμημένο δολάριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ